Regeringen vill sänka studiebidraget

1:44 min

För att stärka statsfinanserna föreslår nu regeringen att studiebidraget sänks med 300 kronor och att gränsen för när studieskulder skrivs av tas bort men förslaget får hård kritik från oppositionen. 

– Nu vill vi göra en förbättring med högre studielån och vissa förbättringar i högskolesystemet. Då kan man tycka att det är naturligt att en del av det tas ut i lite mer försiktig bidragspolitik, säger Anders Borg.

Anders Borg försvarar förslaget med att studenter nu kan jobba in 14 000 kronor i månaden utan att studiestödet sänks. Men Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är kritisk.

– Anders Borgs förslag är ett hån med tanke på att studenter är den grupp i samhället som har sämst månadsinkomster, sämst möjligheter på bostadsmarknaden och som varje dag sliter för att bygga de kunskaper som är Sveriges framtid, säger Åsa Romson.

Men när man nu har höjt gränsen för hur mycket man kan tjäna genom arbete, vad är problemet då?

– Problemet är att studenter då inte längre är studenter, säger Åsa Romson.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna säger också nej till sänkt studiebidrag. Och även om regeringen är enig om förslaget så är inte entusiasmen så stor hos alla i riksdagen. Till exempel när Ekot frågar Folkpartiets ekonomiska talesperson Carl B Hamilton.

Att studenter ska behöva låna mer, är det bra?

– Egentligen inte men studenterna ska samtidigt vara medvetna om att den här regeringen har gett mer till högskolesektorn än någon annan regering, säger Carl B Hamilton.

Regeringen vill också slopa skatteavdraget för pensionssparande på 12 000 kronor per år. Det sparar in 4,6 miljarder kronor per och tillsammans med höjd skatt på alkohol, tobak och bilar så stärker dagens förslag statskassan med nio miljarder kronor. Pengar som ska finansiera kommande regeringsförslag under våren med fokus på utbildning.

– Det är redan förhandlat mellan partiledarna, att det i huvudsak kommer att gå till skola och utbildning, säger Carl B Hamilton.