Al Jazeera-journalister inför rätta i Kairo

1:43 min

I Kairo har en rättegång mot bland andra journalister från Al Jazeera just inletts. Journalisterna anklagas för att ha samarbetat med det terrorstämplade muslimska brödraskapet och för att ha skadat Egyptens rykte internationellt. Bland journalisterna finns den prisbelönte australiska journalisten Peter Greste. Gripandet av journalisterna har lett till protester över hela världen.

"Journalister ska inte behöva riskera flera års fängelse bara för att de gör sitt jobb", skrev Human Rights Watch i dag i ett skarpt uttalande riktat mot Egypten.

Många kommentatorer påpekar att fallet med de gripna journalisterna har skadat Egyptens anseende långt mer än något annat TV-reporage i Al Jazeera.

De tre mest kända journalisterna, Peter Greste, Mohamed Fahmy och Mohamed Baher har suttit frihetsberövade i 46 dagar. De greps den 29 december på sina hotellrum på Marriott - där egyptiska medier påstått att de bildat en hemlig cell - "Marriott-cellen" - för att konspirera med det terrorstämplade muslimska brödraskapet.

De märkliga anklagelserna har avfärdats som vansinne utanför Egypten, men här finns en utbredd misstro och avsky mot TV-kanalen al Jazeera som betraktas som en stark supporter av det muslimska brödraskapet.

Journalisterna har suttit i fängelse tillsammans med flera av den 25:e januari revoltens sekulära aktivister, men för en dryg vecka sedan flyttades de till ett fängelse där islamister, som Egyptens avsatte president Mohammed Mursi, hålls.

Gripandet av Al Jazeera journalisterna har oroat varenda utländsk korrespondent i Egypten - som undrat om det är brottsligt att bara intervjua en medlem av det muslimska brödraskapet. Svaret från egyptiska myndigheterna har inte varit entydigt.