UBMI/UBMEJE/UMEÅ

Svårt nå total enighet om gruvdeklaration

1:56 min

De tre sametingen är samlade i Umeå och ska i dag anta en deklaration om naturtillgångar och exploateringar.
Men det kan vara svårt att nå ett enigt uttalande - det finns ledamöter från både norsk och finsk sida som är kritiska till det utkast som just nu föreligger.

Sametingen är alltså på plats i Umeå för den så kallade parlamentarikerkonferensen, som hålls vart tredje år.

Ett av dagens teman är naturresurser i det samiska området och en arbetsgrupp med ledamöter från alla tre sametingen förbereder just nu en gemensam deklaration.

Men det finns alltså ledamöter som har svårt att ställa sig bakom det framlagda förslaget - en av dessa är Isak Mattis O Haetta från de fastboendes lista i Norge.

- Det gagnar inte det samiska samhället. Många samer får sitt levebröd från gruvorna och jag kan inte acceptera det förslaget som det ser ut nu, säger Haetta.

En stor majoritet av ledamöterna tycks i nuläget stå bakom deklarationen - men förutom Isak Mattis O Haetta är även Veikko Guttorm från Finland kritisk.

- Inte kan Sametinget säga att vissa näringar inte är välkomna - det finns även gruvor som inte lämnar så stora spår efter sig, sa Guttorm från talarstolen.

Jakt- och fiskesamernas Josefina Lundgren Skerk är ordförande i arbetsgruppen som förbereder deklarationen och hon säger att det liggande förslaget riktar skarp kritik mot gruvnäringen.

Hon hoppas konferensen kan enas bakom detta.

- Konsensus är den generella principen och det är klart att vi bör vara så eniga som möjligt. Jag tror vi kommer ha en översvallande majoritet för ett starkt dokument, säger Lundgren Skerk.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio