RFSL och Amnesty: Rätt att ge bistånd till Uganda trots antigaylagar

1:40 min

Det är rätt av Sverige att fortsätta ge bistånd till Uganda, tycker RFSL och Amnesty. Men det är inte bara i Uganda hbtq-personer förföljs.

– Jag rastade min hund i området där jag bor. En kille började följa efter mig och sa att han skulle skicka mig till polisstationen. Det var förmodligen en av de värsta sakerna som hänt mig, jag hade ingen aning om vad som skulle hända, säger hbtq-aktivisten Mary från Zambia.

Mary jobbar som skribent och bor i Zambias huvudstad Lusaka. Nyligen besökte hon Sverige, bland annat för att hon känt sig hotad på grund av sitt arbete med hbtq-frågor i hemlandet.

– Folk tittade bara på, ingen stannade för att ingripa. Det är så det är i Zambia. När du jobbar med de här frågorna eller är gay finns det ingen du kan vända dig till för hjälp.

Homosexualitet är olagligt i Zambia och kan ge upp till 14 års fängelse.

– Det är få saker som förenar zambier. Vi gillar att skämta om att det enda är fotboll och homofobi.

Det är inte bara Zambia som har hårda antigaylagar. I Uganda är presidenten på väg att skriva under en ny lag som gör att homosexuella riskerar livstids fängelse.

Biståndsminister Hillevi Engström har tidigare sagt till P3 Nyheter att hon är kritisk till det som händer i Uganda. Men biståndet kommer inte dras in, eftersom man ger pengar till organisationer och inte staten.

RFSL är inne på samma linje, och får medhåll från Amnesty:

– Stryper man biståndet till organisationerna får de det väldigt, väldigt svårt. För det första mister de pengarna, men också kontakten och det moraliska stöd de får av organisationer och andra regeringar, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.

För Mary fortsätter jobbet att strida för hbtq-personers rättigheter i Zambia:

– Jag kräver inte att någon ska hålla med mig. Jag tycker bara att vi ska vara humana. Inte se hbtq-personer som människor som behöver frysas ut ur samhället, utan som människor som bara är lite annorlunda.

Mary heter egentligen något annat.