Finland debatterar könsneutral äktenskapslag

1:11 min

I Finland har ett medborgarinitiativ tvingat riksdagen att ta upp frågan om könsneutrala äktenskap. Finland är det enda landet i Norden som inte har infört en könsneutral äktenskapslag.

Det var mer känslor och egna åsikter från nej-sidan, som Sannfinnländarnas Pentti Oinonen, som anser att homosexualitet är en trend.

Andra argument är att äktenskapet av tradition är till för man och kvinna och att barnen kan fara illa i ett homosexuellt äktenskap.

Ja-sidan, med bland andra Vänsterförbundets Sylvia Modig i spetsen, pratade mer om fakta och jämlikhet inför lagen.

– Jag tycker att det här stöder just de värdena som moståndarna vill lyfta upp, att familjen och äktenskapet är viktigt. Just det, därför vill vi att det ska vara viktigt för alla, säger riksdagsledamoten Sylvia Modig.

Debatten på torsdagskvällen var startskottet för en eventuell lagändring så att Finland närmar sig de andra nordiska länderna.

Nu ska lagutskottet med hjälp av experter utreda frågan. Allt material kommer att vara offentligt, lovade utskottets ordförande i dag.

Sedan väntar en omröstning i riksdagen senare i vår.

Enligt opinionsmätningar vill en majoritet av Finlands befolkning ha en lagändring, och flera riksdagsledamöter har sagt sig villiga att rösta ja, även om det innebär att de går emot partilinjen.