Omvärlden kräver stopp för våldet i Ukraina

Trycket ökar på Ukrainas president Viktor Janukovytj att sluta använda våld mot demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev. Kraven kommer både från andra länder och inifrån det egna parlamentet. Samtidigt ska de poliser som togs till fånga av demonstranter ha släppts.

Ukrainas parlament rapporteras på torsdagskvällen ha röstat igenom en resolution som uppmanar myndigheterna att sluta skjuta mot demonstranter och dra tillbaka polis och militär från centrala Kiev.

Enligt brittiska BBC röstade också många ledamöter från president Viktor Janukovytjs eget parti för resolutionen.

Även från EU och USA kommer krav på ett stopp på det blodiga våldet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har uppemot 70 människor dödats sedan i tisdags, men det finns också uppgifter om att det kan vara ännu fler.

Proteströrelsen är kvar på Självständighetstorget och under torsdagen ska krypskyttar ha skjutit mot människor från taken.

USA:s vicepresident Joe Biden har talat med Janukovtytj och kräver att poliser, krypskyttar och andra beväpnade grupper omedelbart dras tillbaka.

Biden hotade också med sanktioner mot dem som beordrar våld mot demonstranterna.

EU:s utrikesministrar sa på torsdagskvällen att de var skräckslagna och bestörta över det som händer i Ukraina.

De säger nu för första gången att EU kommer att införa sanktioner mot de ansvariga i Ukraina, för det de kallar övervåld och brott mot mänskliga rättigheter.

De pekar inte ut vilka personer som sanktionerna ska riktas mot, men det handlar om att de ansvariga ska förlora rätten att resa till EU och att de får ekonomiska tillgångar frysta.

EU:s medlemsstater ska också sluta exportera vapen och annan utrustning som kan användas mot demonstranter, till exempel vattenkanoner.

Under natten till fredagen kom uppgifter om att demonstranterna på Självständighetstorget har släppt de 67 poliser som togs till fånga under torsdagen. De har fått lämna protestlägret, rapporterar BBC.

Det ska ha förekommit en ilsken diskussion innan poliserna släpptes, eftersom vissa av aktivisterna ville byta ut dem mot fängslade demonstranter.