Spänt lugn under natten i Ukraina

2:25 min

Natten och morgonen i Ukrainas huvudstad Kiev har präglats av ett spänt lugn, men utan sammandrabbningar och skottlossningar. Samtidigt har samtal förts mellan EU-ministrar och presidenten om att hitta en fredlig lösning på våldet. 

Vid lunchtid i dag ska en plan presenteras om hur Ukraina ska kunna ta sig ur de våldsamma sammandrabbningar som kulminerade i går och kunna avsluta de demonstrationer som har pågått sedan december förra året.

Tre utrikesministrar från EU: Polens, Tysklands och Frankrikes har fört nattliga samtal med president Viktor Janukovich och i går kväll kom tecken på eftergifter från regeringens sida. Parlamentet röstade för en resolution, att dra tillbaka kravallpolisen och förbjuda polis att skjuta mot demonstranterna.

Enligt Polens utrikesminister ska president Janukovich ha antytt att han kan tänka sig att tidigarelägga nästa års parlamentsval; ett huvudkrav från demonstranterna. Men ännu har inga detaljer presenterats om vad den tänkta uppgörelsen kan innehålla.

Både EU, som kallade till krismöte i går, och USA, har beslutat införa personliga sanktioner mot ett tjugotal i Ukraina som anses ansvariga för våldet – dock inte mot presidenten själv. I dag fortsätter mötet med att konkret formulera vilka sanktioner som kan vara effektiva; stopp för export av kravallutrustning, vapen och frysning av bankonton i Europa.

Men allt hänger på vad överenskommelsen mellan EU och Ukrainas regering kommer att innehålla.