Ny bok ger stöd till cancersjuka och anhöriga

3:14 min

Trots att vi i Sverige har en cancervård i världsklass är vi fortfarande dåliga på att stötta cancerdrabbade på ett psykologiskt plan. Nu finns en bok som ger handfasta råd till den som drabbats.

Boken som är helt gratis och som ges ut av Region Halland heter "Den ofrivillige resenären" och vänder sig till cancerberörda och deras anhöriga.

Den innehåller praktiska råd och verktyg för hur man ska identifiera sina behov av pyskisk, fysisk och social rehabilitering under sin "cancerresa", och hur man ska lyfta de behoven i kontakten med vården.

En av de som står bakom boken är psykologen Patrik Göransson, verksam vid rehabiliteringskliniken på Hallands Sjukhus.

– En sak man kan göra är att spela in sina första besök hos läkaren. Inte för att i smyg banda alla samtal utan för att vi vet att det är svårt att komma ihåg både skriftlig och muntlig information, och då kan det vara en bra grej att fråga om det är okej att spela in så att man minns de råd och tips man får.

– I Sverige har vi en väldigt bra cancervård. Vi är däremot inte riktigt lika bra på att behandla människor och se hela människan. Så de här delarna som handlar om cancerrehabilitering och jobba förebyggande och se till att det inte uppstår mer sjukdom och lidande än vad som är nödvändigt är bitar vi ligger lite efter med, och där kan den här boken göra skillnad.

Boken "Den ofrivillige resenären" är gratis och kan laddas ner, alternativt beställas helt gratis via http://regionhalland.se/sv/sidhuvud/bestall-ladda-ner/vard-och-halsa1/bocker/den-ofrivillige-resenaren-/