Vill starta gruvor i rymden

2:00 min

I rymden, på asteroider och på månen finns massor av metaller och ämnen som kan vara värdefulla för oss på jorden. Nu söker flera privata företag investerare för att påbörja gruvverksamhet i rymden. Ett sådant företag är Shackleton energy company och deras VD Dale Tietz menar att tiden nu är perfekt för entreprenörer att lämna jorden.

– Nu är den perfekta tiden för entreprenörer att lämna jorden, för att göra bra saker, säger Dale Tietz.

Affärsidén är att utvinna det vatten som man tror finns vid månens kalla poler. Sedan ska det transporteras till system av fabriker i omloppsbana runt jorden. Där ska det spjälkas till syre och väte, för att sedan ska säljas som raketbränsle.

Det kostar runt 350 000 kronor per kilo att skicka ut någonting från jordens dragningskraft, och då vill man inte ha med onödig vikt. Om Dale Tietz företag kan producera bränslet i billigare i rymden än vad det kostar att skicka upp det från jorden så kommer framtidens satelliter och rymdraketer på väg ut i solsystemet vilja stanna till hos Shackletons och tanka.

– De kommer komma till oss, så fixar vi allt och fyller på tanken, säger Dale Tietz

Planen är att den första leveransen bränsle ska säljas inom 10 år. Och företaget är faktiskt ett av flera, med namn som Deep space industries och Planetary resources, som letar efter investerare som tror på naturresurser från rymden.

Förutom vatten så lockar metaller som platina från asteroider och gasen helium tre på månen. Alla är ovanliga på jorden, och kan därför vara mycket värdefulla.

Några rika investerare, som Googles VD Larry Page, har redan satsat pengar på rymdindustrin. Men alla tror inte på affärsplanen. Peter Rathsman är teknisk chef på satellitföretaget OHB Sweden och menar att det kommer bli alltför kostsamt.

– Uppskjutningskostnaden är astronomisk fortfarande. Och så länge den är så hög kommer ingen på kommersiell basis kunna ta ner någonting från rymden, säger han.

Något som är kostsamt för till exempel NASA är att utreda och minimera risker.  Dale Tietz menar de kan få ner kostnaden genom att bara samarbeta med privata företag som vågar chansa lite mer. Utan att bli dumdristiga, så är de villiga att ta större risker.

– För att komma först på marknaden, precis som tidigare generationer av entrepenörer. De tog risker, det ska vi också göra.

Även risker för människors liv?

– Det finns alltid risker, sånt är livet, konstaterar Dale Tietz, VD för Shackleton energy company.