Självmordsdomen

Kaos i Krokom innan dömda chefer lyftes bort

1:23 min

Personalen på socialkontoret i Krokom mådde så dåligt att de stod och grät i korridorerna innan kommunledningen till sist beslutade att ta cheferna, som dömts för att ha vållat socialsekreteraren Lasse Perssons depression och självmord, ur tjänst.

Dagen efter den fällande domen i förra veckan höll kommunledningen ett informationsmöte för personalen. Det mötet visade sig ta mer kraft av personalen än vad hela rättsprocessen gjort, säger Helene Wikner, som är ordförande för fackförbundet Vision i Krokom.

Många stod och grät i korridorerna när det stod klart att de dömda cheferna hade kommunledningens fulla förtroende och skulle arbeta kvar.

- Vi försökte samla oss efter det och tänka på vad som sas. Det blev både tårar och ilska, det blev många känslor efter det, säger Helene Wikner.

Till sist verkar trycket har blivit för stort på kommunledningen i Krokom. I fredags eftermiddag kom ett pressmeddelande där man förklarade att de dömda cheferna tagits ifrån allt arbetsmiljö- och personalansvar.

Socialchefen, som är en av de dömda, lämnade omgående sina uppdrag - men bara i avvaktan på prövning i nästa rättsliga instans. Liselotte Åström på Akademikerförbundet SSR i Krokom säger att nu måste man arbeta för att återupprätta förtroendet för kommunledningen.

- Det är viktigt nu tror jag att vi har en diskussion om förtroende i organisationen eftersom all typ av arbete bygger på förtroenden, säger Liselotte Åström.