Janukovytj högkvarter övergivet

3:34 min

President Viktor Janukovytj ryktas ha flytt landet. Samtidigt sitter parlamentet i krismöte med oppositionen som kräver Janukovytjs omedelbara avgång.

Julia Tymosjenkos dotter Jevgenia Tymosjenko har rest till Charkiv, där hennes mamma sitter fängslad. Uppgifter om Julia Tymosjenko redan skulle vara frigiven var felaktiga, skriver AP.

Enligt TT är presidentens högkvarter och residens övergivna och parlamentet utan polisbevakning. Var president Viktor Janukovytj befinner sig är oklart men det ryktas om att han flytt landet. Uppgifterna har förnekats av hans taleskvinna.

– I natt flög han till Kharkiv och nu hör vi att han är Saudiarabien, men jag vet inte om det är korrekt, säger aktivisten Jurij Tomasjok till Ekot.

Tillsammans med andra personer från självförsvarsstyrkan "1200" vaktar han de numera helt övergivna regeringsbyggnaderna i centrala Kiev.

De befinner sig nära gatan Institutka där många sköts ihjäl och där blodiga spår fortfarande finns kvar. Kulhål i lyktstolpar, träd och i planteringar bär tydliga spår av skarp ammunition. Minnesmärken finns längs hela gatan.

– Klockan tre i natt kom vår självförsvarsstyrka hit, berättar han.

Samtidigt pågår en krissession i parlamentet där krav rests från oppositionen om att presidenten avgår omedelbart och att nyval hålls redan i maj. Flera av presidentens anhängare har lämnat fältet, däribland talmannen. Oleksandr Turtjynov, nära medarbetare till Julia Tymosjenko, har valts till ny talman, rapporterar TT.

Ukrainas inrikesdepartement, som polisen lyder under, ställer sig bakom kraven på snabba förändringar i landet. I ett uttalande uppmanas till enighet för att säkerställa säkerheten och skapandet av ett "självständigt, demokratiskt och rättvist" land, rapporterar Reuters.