EU-miss om märkning av snusdosor

2:52 min

På framtida snusdosor kommer det inte få stå om snuset är smaksatt, enligt en ny tobakslag som EU-parlamentet kommer rösta igenom på onsdag. Moderaten Christofer Fjellner är kritisk mot de nya reglerna om vad som får stå på förpackningarna.

– Det är så dumt att klockorna stannar att vi inte skulle få veta vad snus smakar. Att i blindo köpa snusdosor tycker jag är helt orimligt, säger Christofer Fjellner.

Här i Bryssel har EU:s kommande tobakslagstiftning stötts och blötts i flera år. Sverige lyckades till sist få snuset undantaget från EU:s kommande förbud mot karaktäristiska smaker på tobaksprodukter.

Däremot är snuset inte undantaget från artikel 12 i lagstiftningstexten, som innebär att man på förpackningen inte längre ska få skriva att det är snus smaksatt med till exempel lakrits eller lingon.

Miljöpartisten Carl Schlyter, en av EU-parlamentets ansvariga för tobaksförhandlingarna, medger nu att det här är en ren miss.

– I hela denna process, under alla dessa år, var det ingen som tänkte på att vi också måste ändra i artikel 12, att man för snus också borde få skriva vad det är för smak. Det är alltså ingen som har tänkt på det under alla dessa år, säger Carl Schlyter.

Men vad säger det om EU:s sätt att fatta beslut att ni har suttit en massa människor med tämligen höga löner och ingen har upptäckt det här?

– Ja, det är otroligt märkligt, eftersom snus var en av de stora debattfrågorna. Jag kan bara förklara det med att det aldrig var meningen att snus skulle få behålla sina smaker. Sedan vann vi en seger på slutet om att snuset skulle få behålla sina smaker, och att Sverige får bestämma över det. Vi kom att ändra det på andra delar av märkningen, att snus skulle få ha en särskild märkning. Vi kom ihåg att ändra när det gäller ingredienserna och på andra sätt. Men vi borde här ha lagt till en liten bit i tolvan om att Sverige får bestämma märkningsregler vad gäller smaker för snus, och det har alla glömt.

EU-missen kritiseras av snustillverkare.

– Konsumenterna har en rättighet att få veta vad de stoppar i munnen, säger Swedish Matchs kommunikationsdirektör Patrik Hildingsson.

På onsdag röstar alltså EU:s parlament formellt om en lagtext som i praktiken redan är klubbad.

Carl Schlyter ska nu, i sista stund, försöka få till en snabb muntlig överenskommelse med resten av parlamentet och EU:s medlemsländer om att man, i efterhand, för in en tilläggssats som gör att svenska snusdosor även i framtiden kan vara märkta med vad snuset smakar.

Om det inte funkar anser moderaten Christofer Fjellner att Sverige öppet bör bryta mot EU:s lagstiftning genom att fortsätta med ordentliga innehållsförteckningar på snusförpackningar, trots att det kan leda till att Sverige dras inför EU-domstolen.

– Jag är inte helt säker på att Sverige skulle förlora en sådan sak. Om EU har bestämt att man inte tillåter snus i EU så är jag inte säker på att domstolen tycker att EU har rätt att reglera hur snus ska märkas.