Journalister säger upp sig i Venezuela

2:08 min

I Venezuela har flera journalister sagt upp sig de senaste dagarna, i protest mot hur deras medier bevakat demonstrationerna som hållits på flera håll i landet. Tiotusentals venezolaner har varit ute och protesterat både för och mot regimen, men i många medier har demonstrationerna tonats ner. Det säger Luz Mely Reyes, som är chefredaktör för tidningen 2001 i Caracas.

– När den första stora demonstrationen hölls i Caracas för en dryg vecka sen så var det inga tv-kanaler som visade vad som hände, trots att tre personer dog. Jag fick meddelanden från journalister på plats och det enda jag kunde göra vad att sprida informationen på twitter, säger Luz Mely Reyes.

Sen dess har det fortsatt ungefär på samma sätt, särskilt tv och radiostationer är väldigt försiktiga med att rapportera från oppositionens demonstrationer eftersom de kan få sändningstillståndet indraget. Tidningarna har ett helt annat problem. Att dom snart inte har nåt papper att trycka på.

Nere i tryckeriet går pressarna för fullt, morgondagens tidning sorteras i buntar på golvet. Men den är betydligt tunnare än förr , 2001 har fått minska från 44 till 24 sidor eftersom dollarbristen gör att Venezuela inte längre lyckas importera nödvändiga varor från utlandet, något som också varit en av orsakerna till protesterna. Pappersbristen har drabbat nästan alla tidningar i Venezuela, men det är inte det största problemet. Vår självcensur är värre, säger Luz Mely Reyes.

– En av mina reportrar har ställts inför rätta, och flera andra medier har också rättsprocesser mot sig, efter att ha rapporterat kritiskt om president Nicolas Maduros politik. Jag måste vara väldigt försiktig som chefredaktör, säger Luz Mely Reyes.

Och det är hon inte ensam om. De senaste dagarna har flera tv-journalister sagt upp sig i protest mot att dom inte tillåtits bevaka demonstrationerna på det sätt dom velat. President Maduro å sin sida menar att det pågår ett propagandakrig mot honom, och har slängt ut bland annat amerikanska CNN från Venezuela.