Därför är ljudet fördröjt via webben

Många av Sveriges Radios lyssnare är mobila, det vill säga i rörelse på bussar, i bilar, på promenad eller på tunnelbana, samtidigt som de lyssnar på våra sändningar i mobilen.

När lyssnare förflyttar sig kopplas mobilen upp mot olika master för internettäckning. Den tid som det normalt tar för telekombolagens master att koppla upp sig på en ny mast, för att ta över täckningen från en annan mast, är drygt 1 minut. Ibland tar det ytterligare lite mer. Därför har Sveriges Radios sändningar en så kallad buffringsbank på 75 sekunder, för att motverka att lyssnaren ska tappa sändningen.

Säkerhetsmarginalen på 75 sekunder är ur det perspektivet nödvändig för att inte en stor andel av lyssningarna ska avbrytas. Dessutom gör det att vi får färre avbrott i lyssningen för kortare avbrott i uppkopplingen vid områden utan täckning, tunnlar och annat som gör att man tillfälligt tappar uppkopplingen en stund.

----

Denna text är skriven 2014 och både vår egen teknik och den teknik som används för mobil dataöverföring har förändrats sedan dess. Allt som står i texten är därför tyvärr inte längre aktuellt och vi behöver dels se över våra buffringstider och dels rätta denna text.

I vårt supportforum har vi under Vinter-OS 2018 fått in frågor om detta och där finns aktuell information om vilka fördröjningar som idag finns på olika plattformar (samt vilka av dessa vi behöver se över):
Varför är direktsändningen fördröjd jämfört med tv-bilden?