Priset på biobiljetter har ökat rejält

1:44 min

Det blir allt dyrare att gå på bio. På 20 år har priset på en biljett ökat med 70 procent.

– Det är alldeles för dyrt. Det är därför jag slutat gå på bio och hyr eller laddar ner film istället. 100 kronor skulle det vara värt, säger Malin Swartling i Stockholm.

I dag är det inte ovanligt att du får betala över 150 kronor för en film på bio. Upp mot 200 kronor kan det kosta om filmen är i 3D. Det är en ökning med 70 procent dom senaste 20 åren, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Om priset på biobiljetter skulle följa konsumentprisindex skulle den ökningen bara vara 25 procent.

Ninja Thyberg läser till filmregissör på Dramatiska institutet. Hon tycker att det är viktigt att det ska vara enkelt och billigt att gå på bio:

– Som konstnär så är ju bion mycket mer fördelaktig. Upplevelsen blir ju mycket större på en biograf än om filmen skulle visas på en Ipad, till exempel.

SF bio själva säger att prisökningen beror på flera saker. Bland annat att filmerna blivit längre och dyrare att producera samt att streaming-tjänster och illegal nedladdning ökat. Men de är inte oroliga för att biopubliken ska försvinna, säger Thomas Runfors som är informationschef där:

– Idag upplever vi inte att det är så. Man tycker fortfarande att det är prisvärt att gå på bio och att man får valuta för pengarna.

Ninja Thyberg säger att många delar av kulturen i Sverige får statligt stöd för att hålla biljettpriserna nere, till exempel när det gäller opera. Hon menar att det skulle vara bättre om stödet kunde användas för att istället göra det billigare att gå på bio:

– Det där är ju lite tycke och smak, men det är min åsikt. Jag föredrar i så fall statlig subventionering av biobiljetter framför operabiljetter.