Pressar Uganda om ny lag mot homosexuella

1:34 min

Anders Borg blev den förste internationelle politiker som besöker Uganda efter att president Museveni godkänt en av den senaste tidens mest kritiserade lagar.

Men resan var inplanerad sen länge. Och det första Borg gjorde när han anlänt i går kväll var att åka på ett icke officiellt möte med gayaktivister i Uganda.

-- Ser vi ett eskalerande förtryck mot HBT-personer, så kommer det att ifrågasättas starkt i Sverige, säger Anders Borg.

Eskalerande säger du. Men än så länge är det okej alltså?

- Nej det var inte det jag menade, utan det är alldeles självklart att den här lagstiftningen är oacceptabel. Men sen måste man också följa hur den genomförs och implementeras.Börjar man se att man dömer människor till livstids fängelse för att de är homosexuella eller misstänks eller anges för att vara det, så är det naturligtvis helt oacceptabelt ur svenskt perspektiv.

Lagen som presidenten skrev under i går, innebär att både manliga och kvinnliga homosexuella hotas av fängelse. För det som kallas förstagångsförbrytare, kan straffet bli upp till fjorton års fängelse. För så kallat allvarligare fall, kan straffet bli livstid. Det är också en angiverilag: Det blir olagligt att inte polisanmäla nån som man misstänker är homosexuell.

USA varnade Uganda för att relationerna mellan länderna kan kompliceras av den nya lagen. Danmark meddelade omgående att biståndet till Uganda styrs om. Norge förklarade att de ska göra detsamma. Storbritanniens utrikesminister William Hague sa, att Ugandas internationella rykte skadas.

Men president Museveni sa när han skrev under lagen i går, att omvärlden inte ska lägga sig i Ugandas angelägenheter. Det är social imperialism, sa han.

Sveriges bistånd till Uganda är drygt 200 miljoner kronor per år. En tredjedel av det går till statliga institutioner.

- Sverige har ett bistånd som mycket handlar om att stödja organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter och stärka civilsamhället, det är en väldigt naturlig uppgift för Sverige i den här typen av land, säger Anders Borg.