Venezuela tillsätter ambassadör i USA

2:08 min

I Venezuela meddelade president Nicolás Maduro i går kväll att han kommer tillsätta en ambassadör i Washington, efter nästan fyra år av nedfrusna relationer med USA. Utspelet kommer efter flera veckors våldsamma protester mot Maduro, där minst 13 personer dödats. I huvudstaden Caracas satte demonstranter igår upp vägblockader för att protestera mot regeringen.

Vad vinner ni på att hindra folk från att röra sig fritt, det här leder ju ingenstans säger en man som stannat till vid gatukorsningen. Han får genast mothugg från grannarna som lagt upp gamla möbler, sopor och bildäck i en improviserad vägblockad. Vi hindrar ingens frihet, vi protesterar mot misären. Du klagar på att vi bestämmer vem som åker in och ut, men regeringen bestämmer vem som dör och vem som tillåts leva, skriker en man, medan polisen försöker lugna folkmassan.

I går utspelade sig liknande scener på många platser runt om i framför allt östra Caracas, där människor satte upp improviserade vägbarrikader och brände bildäck. Samtidigt framträdde president Maduro inför anhängare utanför presidentpalatset, och bjöd in oppositionen till dialog. Men den inviten avfärdades av oppositionsledaren Henrique Capriles, som sa att Maduro bara vill låtsas inför världen som om allting är okej, samtidigt som han fängslar regeringskritiker. Men Capriles uppmanade också demonstranterna att sluta stänga av gatorna. Det kommer bara leda till att vi stänger in oss själva och spelar regeringen i händerna, sa Capriles.

Hittills har 13 personer dött i protesterna runt om i landet och många fler har skadats och fängslats. Särskilt våldsamma har protesterna varit i delstaten Tachira i västra delen av Venezuela. Och där drabbades president Maduro av nåt som på riktigt kan hota hans ställning - nämligen kritik inifrån.

Delstatens guvernör Vielma Mora, som tillhör socialistpartiet, gick i går ut i venezolansk media och beklagade att regeringen varit så hårdhänt mot demonstranterna. Han uppmanade president Maduro att släppa de citat "politiska fångarna."

Sent igår kväll kom också en för många venezolaner ytterst oväntad nyhet - under en presskonferens meddelade president Maduro att han beslutat att återuppta dom diplomatiska relationerna med USA. Efter flera år av frusna relationer ska Venezuela åter tillsätta en ambassadör i Washington.