Björklunds nya utredning om ordning och reda i skolan

2:37 min

Ordningsproblem är en av huvudorsakerna till de dåliga resultaten i den svenska skolan, slog utbildningsminister Jan Björklund fast i dag när han tillsatte en ny utredning om ordning och reda i skolan. 

Metta Fjelkner, tidigare ordförande för Lärarnas Riksförbund (LR), kommer att leda regeringens utredning som ska presenteras i sommaren 2014.

Fjelkner var ordförande för LR åren 2000 till 2013 och har varit en skarp kritiker av kommunaliseringen av den svenska skolan.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) inledde dagens presskonferens med att slå fast att ordningsproblemen i den svenska skolan är en av huvudorsakerna till svenska elevers dåliga resultat. 

– Det handlar om bristande respekt för varandra och lärarna, säger Jan Björklund.

Enligt Björklund ska utredaren titta på både grundskolan och gymnasiet.

– Ordningsproblemen yttrar sig mest på högstadiet och gymnasiet, men det finns också en uppfattning om att det sker en förskjutning nedåt, säger Björklund.

Att utbildningsminister Jan Björklund lyfter ordningsfrågan kommer knappast som en överraskning med tanke på det kommande valet enligt Ekots skolreporter Bengt Hansell.

– Ordning och reda är Jan Björklunds paradfråga, det är ett mantra som han alltid upprepar. Han uppfattar det som en styrka, att det är hans fråga och han vill uppfattas på det sättet. Samtidigt väljer andra skolpolitiker och även utredaren Metta Fjelkner att utrycka  det som lugn och ro i klassrummet, det betyder näsan samma sak men har en annan framtoning, säger Ekots skolreporter Bengt Hansell.

Björklund aviserade utredningen om ordning och reda i skolan redan i december när Pisa-rapporten som visade på kraftigt sjunkande resultat för den svenska skolan kom.