Så jobbar P3 för jämställt musikurval - "Tänker på det hela tiden"

Nyligen undertecknade 157 kvinnliga musiker, artister och producenter ett upprop om att inte glömmas bort när musikhistorien skrivs. I skivboxar, på festivaler och i återutgivningsprojekt är det mest män som väljer att ta med andra män och den kvinnliga musikhistorien glöms bort. För Christel Valsinger berättar musikredaktörerna Germund Stenhag och Linda Nordeman hur de jobbar för att musiken i P3 inte ska bli lika enkönad. 

  - Precis som att vi måste ha en bred representation av genres och av svenskproducerad musik är balans mellan manliga och kvinnliga artister något vi jobbat med sen jag började på P3. Det står också i vår musikpolicy att vi alltid ska tänka på det, säger Linda.
 
  - Vi har även sett en utveckling genom åren. I dag är det här aldrig något problem för det finns så mycket grym musik därute och ofta är det fler tjejer än killar på vår aktiva spellista, säger Germund.
  
Varför vissa festivaler knappt lyckas få in några kvinnliga artister alls trots att det finns så många framgångsrika menar Linda beror på inställningen.
  
  - Det gäller att ha en plan från början. Om man prioriterar det är det inga problem att få in det. Inom vissa genres, som EDM och hård metal, är det färre kvinnliga utövare men kan man visa upp de som faktiskt finns och göra dem till förebilder så betyder det jättemycket, säger hon.

Lyssna på klippet för att höra Germund och Linda berätta hur urvalet för P3-musiken går till.