Lär dig surfa säkert på kryptopartyn

7:32 min

För att få bättre koll på hur man surfar utan att bli övervakad anordnas kryptopartyn där hackers och andra med koll på nätet lär ut tips för säkert surfande. Linda Sandberg från Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter är en av arrangörerna och du hör henne i P3 Nyheter med Karlsten.

– Ett kryptoparty är egentligen en gräsrotsrörelse som startade i Australien där hackers med koll på nätets säkerhetsproblem ska kunna möta "vanliga" nätanvändare. Och nu har det hela tagit fart i och med diverse avslöjanden och övervakning, säger Linda Sandberg.

I söndags anordnades ett kryptoparty i Stockholm där alla möjliga olika människor fick möjlighet att fråga om säkerhet och samtidigt testa tekniker för att kryptera information. Och Linda tror att många inte vet att övervakning finns på fler ställen än vad som är känt.

– I dag byggs det in övervakningsteknik i hårdvara och det finns också program som gör att övervakning blir både enklare och vanligare. Merparten av de som surfar på nätet vet nog inte så mycket om övervakning och det vill vi ändra på.

En grundpelare i att surfa säkert, eller krypterat, handlar om att identifiera varandra via program. Och hittills finns två appar som Linda tycker fungerar bra, till exempel Text Secure eller Redphone. Och hon tror att det kommer fler och fler säkerhetsprogram fram över.

– Det kommer nog att bli en större marknad snart med fler program som skyddar mot avlyssning. Människor bryr sig allt mer om sin integritet och därför växer också intresset för tekniker att skydda sig, säger Linda Sandberg från Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter.