Virtuell arm kan hjälpa mot fantomsmärtor

1:45 min

Fantomsmärtor efter amputationer är vanliga men svåra att behandla. Nu har forskare i Göteborg utvecklat en ny metod, där den amputerade får behandling med hjälp av en virtuell arm.

En majoritet av alla som blir amputerade drabbas av någon form av fantomsmärtor i den förlorade kroppsdelen. Det här är ett fenomen som sjukvården idag inte helt kan förklara och som är svårbehandlat.

– Ja, jag åkte av vägen för fyrtioåtta år sedan och rullade runt på en åker, och armen klipptes av mot taket. När jag åkte ut så var armen tydligen kvar i bilen,  berättar Ture Johanson.

Ända sedan bilolyckan har han haft problem med fantomsmärtor i sin högerhand: Värk och kramper som han inte lyckats bli kvitt, trots att han testat allt från hypnos och mediciner, till akupunktur och så kallad spegelterapi. Men för ett år sen fick han som första person i världen pröva en ny behandlingsmetod, som utvecklats av forskare vid bland annat Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Med hjälp av elektroder fästa på huden, som kan läsa av nervsignalerna i den amputerade armstumpens muskler, har Ture Johansson kunnat styra en virtuell arm, som han kunnat se på en datorskärm. Förhoppningen har varit att det här virtuella övandet ska hjälpa till att få ordning på de trasiga nerver och de delar av hjärnan som man tror är med och skapar fantomsmärtorna i den amputerade kroppsdelen.

Även om metoden nu måste testas på fler patienter, så visar de första resultaten, som nu publicerats, att Göteborgsforskarnas teknik fungerar. Åtminstone på Ture Johansson: Efter ett år med övningar har inte bara hans smärtor minskat drastiskt. Den förlorade handen, som han i alla år har upplevt som krampaktigt stängd, har också öppnat upp sig.