Lyssnarreaktioner på "Sextrakasserad i krogköket"

Flera lyssnare har hört av sig med sina erfarenheter efter programmet "Sextrakasserad i krogköket". Här är några historier, kortade av utrymmesskäl. Hör av dig du med: verkligheten@sverigesradio.se.

"Anna" känner igen sig i Malins historia:

Före jag började studera vid universitetet arbetade jag ungefär 8 år som servitris. Det har varit allt från vidgriga frågor om sex, till bilder uppsatta på whiteboarden i köket med en blid på nån känd porrkung. 

Värst var det när jag provarbetade på en lyxig champagne bar i Uppsala, då en kund "cuppade" mitt underliv och erbjöd mig 10 000 kr om jag satt i hans knä. Förskräckt bad jag om hjälp av hon som var ansvarig för mitt skift, och hon svarade något i stil med "äh man får lära sig att handskas med det där. Jag tackade omedelbart nej till jobbet och lämnade baren.

Det gör också "Erik":

Har jobbat många år på krogen både som kock, servitör och bartender. Jag skäms över hur andra män beter sig mot sina kvinnliga kolleger. Branschen har egna ''lagar'' vilka som står högst och lägst i hierarkin. 

Jag har sett med egna ögon hur kvinnor behandlas i branschen och det är framför allt de manliga cheferna som är mest aktiva. På en restaurang fanns en äldre chef närmare 45-50 år som gick loss på 15-16 åriga tjejer, tafsade på de och kom med kommentarer som: ''det gillar du va din lilla slyna''. Många försvann ganska fort och det kom nya hela tiden.

Jag gillade inte det, men var ensam om det. En gång sa jag ifrån till en kock som stod chefen nära som gick över gränsen. Det slutade med att jag blev stämplad som förrädare och fick göra alla skituppgifter som de kallade för ''negergöra''. Jag gick därifrån och kom aldrig mer tillbaka. Jag sa till att de skulle tänka sig för hur de behandlar tjejerna för det kunde lika gärna varit deras dotter eller syster. 

Liksom "Pernilla", 25-årig kock och kvinna:

Jag har fått frågor om allt ifrån favoritställningar till huruvida jag rakar mig där nere. Jag gav tillbaka med samma mynt och lade på fasaden att detta var okej. Men detta spädde endast på trakasserierna och efter ett tag var detta normen. Killarna tyckte det var okej att behandla tjejer i köket så här. De erbjöd mig pengar för att fota en av de andra tjejerna i omklädningsrummet på denna anrika stockholmskrog.

Så fort någon hade fått till det skulle varenda detalj gås igenom och gärna förnedrades tjejen i situationen så mycket som möjligt. När man någon gång inte va på humör att hänga med i jargongen var man plötsligt "pryd" och vart petad på för det istället. Har av detta och flera andra skäl givit mig av från restaurangköket. Jobbar nu där fokusen är på maten, som det borde vara! 

Tack för att ni tar upp detta ämne. Ingen av mina kvinnliga vänner i käk har sluppit undan. Det är tyvärr normen och inte undantaget. 

Men "Maria" gör det inte:

Allt som skrivs är det negativa, ingenting om vilken fantastisk sammanhållning vi har eller hur mycket man skrattar på en arbetsdag! Hur många har möjlighet och chans att lära känna sina kollegor utifrån och in!?

Vi jobbar under ständig press och visst är tonen hård ibland. Visst är könsord vanligare förekommande i min bransch än i andra. Men vad som är viktigt att ha med i vågskålen är hur fantastiskt mycket kärlek och värme det finns!

Glöm inte allt fantastiskt för det finns en massa bra chefer som inte utnyttjar, trakasserar eller kör svarta pengar. Fler guldägg än rötägg om du frågar mig!