Spanien kan dras inför rätta för migranters död

1:35 min

Spanien riskerar att dras inför EU:s domstol efter att spansk polis nyligen sköt mot migranter som var på väg mot den spanska enklaven Ceuta på afrikanska nordkusten. 

EU-kommissionär Cecilia Malmström är mycket kritisk mot det spanska agerandet.

– Jag blev omedelbart väldigt upprörd, för i det här fallet verkar det som att de har skjutit gummikulor mot migranter. Inte träffat dem, men ändå skapat en sådan panik att 15 personer drunknade, och det är naturligtvis hur oacceptabelt som helst. Det här är människor som kanske var på väg att söka asyl, och då har man skyldighet att behandla deras asylansökningar. Jag har omedelbart kontaktat de spanska myndigheterna och krävt en utredning och en förklaring, säger hon.

Den 6 februari försökte runt 200 migranter ta sig från Marocko till spanska enklaven Ceuta. En grupp av dem försökte simma förbi ett hinder som är uppbyggt i vattnet.

Inrikesminister Jorge Fernandez Diaz har medgett att spansk polis sköt för att avskräcka migranterna från att fortsätta mot spansk mark, vilket alltså kan ha bidragit till att flera av dem drunknade. Nu har spanska myndigheter inlett en utredning om vad som har hänt.

Tragedin i Ceuta har blivit väldigt omdebatterad, framför allt i Spanien. På måndag ska EU-kommissionär Cecilia Malmström ha ett möte med den spanske inrikesministern om det som har hänt. Beroende på vad utredningen visar säger Malmström att det kan bli aktuellt att dra Spanien inför EU-domstolen.

– Är det brott mot europeisk lagstiftning, vilket det finns en del som tyder på, får vi vidta de åtgärder vi brukar ta, då kan det bli tal om att gå till domstol.

Hur avlägset är ett sådant beslut?

– Låt oss först se utredningen och få allting klargjort, men jag kommer inte tveka att göra det om det visar sig att det har skett brott mot europeiska lagar här, säger Cecilia Malmström.

Spanien har nu förbjudit gränsvakter från att skjuta med gummikulor, enligt en talesman för inrikesdepartementet.