Kronoberg

Tufft vara anhörigvårdare

1:49 min

Hundratals personer i Kronoberg vårdar en äldre anhörig i hemmet - en sjuk man eller fru. Men villkoren för anhörigvårdarna skiljer sig åt beroende på i vilken kommun man bor. 84-årige Jan-Henric Glemne från Växjö har vårdat sin fru hemma i många år.

Har du erfarenheter av att vårda en anhörig? Hör av dig till oss! Kommentera eller ring vår insändartelefon 0470-10 400.

– Man är totalt låst, man lever i det här i 24 timmar, berättar Jan-Henric Glemne.

Men hur orkar du det?

– Ja, det gör jag för att jag har några andningshål. Jag har bridge och jag går på gym, och det stärker mig.

I nio år nu har Jan-Henric Glemne skött om sin fru i lägenheten i Växjö. Han får en del hjälp av hemtjänsten, men sköter det mesta själv. Och att frun skulle in på ett äldreboende är det inte tal om.

– Det är ingen tvekan, så länge det går ska hon vara hemma hos mig. Det kommer jag att kämpa för så länge jag kan.

Den som vårdar en fru eller man hemma har rätt till viss hjälp från kommunen. Men villkoren är olika beroende på var man bor.

I Lessebo till exempel har en anhörigvårdare rätt till 18 timmars gratis avlösning i månaden, i Växjö 15 och i Markaryd bara åtta timmar. Några kommuner erbjuder också resor där anhörigvårdarna får komma iväg, medan andra inte gör det.

Jan-Henric Glemne tycker att det borde vara lika för alla.

– Ja definitivt, för vad är det för skillnad att vara anhörigvårdare här eller på någon annan ort? Det kan jag inte förstå bara.

Du har 15 timmar gratis avlösning, vad mer skulle du vilja ha av kommunen?

– Att komma hemifrån till en annan ort i två, tre dygn och få koppla av, samtala om våra olika situationer och kanske äta en god bit mat samtidigt. Med den insatsen som vi anhörigvårdare gör så borde det vara en enkel summa för kommunen att betala.