Avancerat röstningsfusk i Melodifestivalen

1:50 min

P4 Sjuhärad kan idag avslöja fusk med telefonröstningen i Melodifestivalen i SVT. Personer bakom ett bidrag har betalat för att låta en dator automatrösta tusentals gånger.

Det handlar om ett bidrag i en av de senaste årens upplagor av Melodifestivalen. En man från en ort i Västsverige har visat för P4 Sjuhärad hur han programmerat en dator att automatrösta på bidraget.

– Med en enkel dator är det rimligt att kanske få iväg ett par hundra samtal i minuten, säger mannen bakom programmeringen.

Mannen filmade när hans dator, som han utrustat med ett telefonväxelprogram, ringde och röstade. På filmsekvenserna syns och hörs hur flera hundra samtal åt gången går iväg. Totalt ringde datorn in två och ett halvt tusen röster på bidraget. 

Köpte rösterna
Mannen säger att hans främsta motiv var att han ville visa att det går att automatrösta på det här sättet i Melodifestivalen. Och eftersom han hade kontakt med personer bakom ett tävlingsbidrag, kom han överens med dem om att de skulle använda sig av möjligheten. Personerna bakom bidraget var med och betalade för rösterna.

P4 Sjuhärad har varit i kontakt med en av personerna bakom bidraget, som säger sig från början ha känt sig tveksam till att köpa rösterna. Men lockelsen i att förbättra möjligheten att ta sig vidare i tävlingen vägde till slut ändå över.

Vanligt med fusk
Personen understryker också att det inte handlar om något olagligt och menar att alla bidrag försöker fiska röster på många olika sätt.

Mannen som programmerade röstningsdatorn tror att det är betydligt fler bidrag som genom åren har försökt köpa sig framgång i tävlingen.

– Som jag har hört sitter det callcenters och ringer åt kända skivbolagsdirektörer. Det är klart - det är ett viktigt sätt att promota sin musik, och vad är då bättre än att få många röster?

Första gången i tävlingens historia
SVT:s producent för melodifestivalen Christer Björkman uppger att det inte finns något i tävlingsreglerna som sätter stopp för den här typen av röstning, eller att personer betalar för röster på bidrag som de själva är involverade i.

– Det strider inte mot några tävlingsregler, men det finns ju nåt som heter etik också. Och det är ju upp till var och en att avgöra vad som är etiskt korrekt eller inte, säger Christer Björkman.

Han säger också att det här är första gången som han hört att någon använt en "röstningsmaskin" för att påverka resultatet i tävlingen.

– Skulle det visa sig att det här börjar sättas i system så får vi titta på regelverket och se om vi ska begränsa det på något sätt. Vi tycker bara att det vore jädrigt tråkigt att göra det.

Twitter:#melfestrobotgate #melfest #mello2014 #mello #mello14