Thurfjell slår ett slag för lingondrickan

5:11 min

Lingondricka är jag särskilt förtjust i. Det är den alkoholfria dryck som bäst fyller vinets funktioner till en god middag, och till Camillas rätter kan man med stor fördel ha den genomgående.

Annars är dom här rejäla och fylliga smakerna i både förrätt och huvudrätt intressanta att matcha mot olika dryckeskategorier, och jag börjar gärna med ölets möjligheter.

När jag började som vinskribent i mitten av 90-talet var kontrasten avsevärd mellan det likformiga utbud av stordriftsöl som fanns tillgängligt och den plötsliga mångfald av vin från hela världen som flödade in till följd av EU-inträdet. När vi testade maträtter mot olika drycker fanns förstås öl med, men det var en lageröl av den standardtyp som upptog 90 procent av utbudet. Det dög att skölja ner traditionell ölmat som sill, salt och rökt kött och korv, men något direkt smakmöte skedde ju knappast i munnen. 

Ibland testade vi också, äventyrligen, en porter eller en veteöl till, som båda visade sig förbryllande mångsidiga. Vilket fick många att fundera. Öl i andra varianter hade potential, och idag, mitt i kampen mellan en larmande humlerevolt å ena sidan och en maltreformation å den andra, sker otroligt spännande saker, som också öppnar för helt nya möten mellan mat och dryck. För som i alla utvecklingsperioder kommer en tid när folk skrikit sig hesa, och man har ro att slå sig ner och känna efter. Hur använder man dessa nya öl som fyller pubar och systembolagshyllor?

Det är förstås ett angenämt problem att försöka reda ut, och min erfarenhet är att man aldrig kan veta i förväg. Med all den smakdramatik som nu ryms i flaskorna händer det verkligen saker. Ett humledrivet öl av det vi kallar amerikansk typ, visar sig ofta passa bra till ljus mat, fisk, kyckling, sallader, men också kryddstarkt, av asiatisk och latinamerikansk typ. Ibland kan hög alkohol, kring 7 procent vara ett problem gentemot het mat, men vi rör oss trots allt kring hälften mot vad vin har.

Med Camillas smakrika bondpesto skulle jag vilja passa på att hylla vår mest framträdande maltmadame, Jessica Heidrich, bryggare på S:t Eriks, ett av dom mest framträdande mikrobryggerierna just nu. Jessica hör till det nya svenska ölets ambassadörer, och hon står väl också för en viss moderation i en just nu ganska vildvuxet grabbig ölkultur, där extrema halter av alkoholburna humlesorter lockar ett allt nördigare konsumentsegment. Lufttorkad skinka med bondpesto får ju en maltighet i sig när det läggs på knäckebröd, och därför tror jag på S:t Eriks Centennial, alltså gjort på en humlesort med mycket fräschör och citrustoner, men med lite rostat korn i maltbasen som gör det fylligare, och måhända mer europeiskt. Själv tyckte jag det kändes som ett mångsidigt allroundöl, till all sorts protein, från kött med viss fetma till den smakstarka ost som förstärker en pesto.

Har man sedan en bondsoppa med nötkött som kokat länge, kan man behöva lite mer rostade och karamelliga toner, och där lägger sig S:t Eriks andra nyhet, Organic Ale, som är betydligt mörkare, och lite mer åt julhållet till, men jag provade i helgen, och jag tror alla såna här hopkokta smaker i samma fåra som sjömansbiff sitter som gjutna till S:t Eriks Organic Ale. 20 kronor går den på, medan S:t Eriks Centennial kostar en krona mindre.

På vinfronten tänker sig kanske dom flesta rött, men jag vill också flagga för att det kokta köttets kejsare: österrikisk tafelspitz, bäst avnjuts med en vit, fyllig högoktanig Grüner Veltliner.

Om jag tittar på mars månads nyheter så skulle jag vilja föreslå en chardonnaytrio, i stigande fatlagringsgrad. Är ni många till middagen, kan man prova alla tre, och i så fall börja med den fräschaste, Jacob´s Creek Unoaked Chardonnay 2013, alltså från Australien, och en av dom mest kända namnen därifrån. Namnet antyder total frånvaro av ek, och därmed maximal frukt, framjäst och lagrad i ståltank, och i den här allt mer populära stilen ingår också ganska tidig skörd och kall jäsning för maximal fräschör, lite åt Chablishållet, men som australier har dom ändå låtit en liten del gå igenom malolaktisk jäsning, där den hårda äppelsyran omvandlas till laktiska, mer gräddiga toner som rundar av syrligheten på tungan, för Jacob´s Creek Unoaked Chardonnay som går på 69 kronor.

Aningen mer fatpräglad är likaledes australiska Wakefield 80 Acres Chardonnay 2012, som blandar vin som jäst och lagrats på både nya som gamla ekfat och ståltankar till en attraktiv, kryddig och god brygd med stort användningsområde. 89 kronor kostar Wakefield 80 Acres Chardonnay, och sitter nog fint till både för och varmrätt, liksom den ännu lite mer ekpräglade sydafrikanska Mulderbosch Chardonnay 2012, som kombinerar mer rostade, nästan knäckiga fattoner med exotisk frukt, men ändå en rejäl, uppstramande syra. 119 kronor har vi för Mulderbosch Chardonnay.

På den röda fronten slår jag gärna ett slag för en grekisk revival. Inte mycket finns kvar av grekiska viner på Systemet, men när vi nu äntligen får ett nytt rött därifrån är det riktigt intressant. Ramnista 2009 från Naoussa i Makedonien är gjort på druvsorten Xinomavro, och har oväntade likheter med Piemontes Nebbioloviner, alltså Barolo och Barbaresco. Ganska ljust och medelfylligt, men med utvecklad, djup, örtig rödbärig frukt, lite ek och viss blommighet, samt ett stadigt tanningrepp i slutet. Ramnista Xinomavro för 99 kronor är som gjort för Camillas långkokta bondsoppa, och med en lätt kanelton tror jag faktiskt den också kan matcha den avslutande kanelkryddade filen.

Öl
1220 S:t Eriks Centennial 19:-

11625 S:t Eriks Organic Ale  20:-

Vitt
6473 Jacob's Creek Unoaked Chardonnay 2013, Austrailen 69:-

6349 Wakefield Eighty Acres Chardonnay 2012, Australien 89:-

6006 Mulderbosch Chardonnay 2012, Sydafrika 119:-

Rött
2070 Ramnista Xinomavro 2009, Naoussa, Grekland 99:-