Melodifestival special

Afro-Dite - var med och myntade ordet nakenchock

4:28 min

Afro-Dite vann Melodifestivalen 2002 och orsakade stor uppståndelse i kvällspressen när de var klädda i kroppsstrumpor på repetitionen av Eurovision Song Contest.

2002 var året då Melodifestivalen fick nytt ansikte. SVT införde fyra deltävlingar som var ute på turné i landet. Det blev en variant av det vi idag kallar andra chansen och den stora finalen avgjordes i Globen. I P4 Örebros resa genom Melodifestivalens historia har Thomas Johansson nu tagit oss till 2000-talet.

Afro-Dite, som bestod av Gladys del Pilar, Blossom Tainton och Kayo Shekoni, uppträdde i TV första gången på Cancergalan 2001. Christer Björkman fick nys om gruppen och ville ha med tjejerna i Melodifestivalen.

– Jag och Blossom tänkte att det här är ju jättebra för oss, men Kayo tänkte att, vad tusan, det där är ju så tråkigt och mossigt. Det säger Gladys del Pilar, som är uppväxt i Örebro.

Gruppen fick välja bland flera låtar och fastnade till slut för "Never let it go". Och med facit i hand, så var alla i gruppen nöjda med att de till slut sa ja.

"Men låten lät inte som den sen blev. Den var mer åt teknohållet. Men vi fick fria händer."

När gruppen sen skulle representera Sverige på Eurovision Song Contest blev det stor uppståndelse kring de nya scenkläderna på repetitionerna. 

– Vi hade faktiskt kroppsstrumpor, och på dem var det stenar som ska se ut som att det gnistrar från våran hud. Och när vi vänder oss om så är det fransarna, de åker åt sidan och därmed ser man bara strumpan - och det uppfattades då som nakenchock. Vi var mer påklädda då än vi var med våra silverkläder...

Det blev ingen vinst i Tallin, det blev en åttonde plats.

– Då under tävlingen så hette det fiasko. Men om man tittar på åren efteråt så vet jag inte hur mycket fiasko det var egentligen.