Sparkad Lulebo-vd får två miljoner: ”Horribelt”

1:16 min

Det är inte okej för ett kommunalt bolag att ge en sparkad vd 2 miljoner kronor i avgångsvederlag, det menar Sören Lejon, Hyresgästföreningens ordförande i Luleå.

I går blev det känt att Anders Sandberg, vd för Lulebo, lämnar sitt uppdrag eftersom han och styrelsen inte var överens om rollfördelningen och bolagets framtida utveckling.

Sandberg sparkas alltså med omedelbar verkan och får 24 månadslöner under en uppsägningstid, något som upprör Sören Lejon:

– Det verkar horribelt att man kan ha en såda fallskärm. Det är så enorma summor, så det är helt ofattbart. Det blir hyresgästerna som får betala.

Den sparkade vd:ns månandslön är på 84 000 kronor och sedan kan Anders Sandberg välja att gå i pension även om den premiebaserade pensionen räknas från 65 års ålder och då blir proportionellt mindre.

Enligt Gunnar Eikeland, vd för de kommunala bolagen i Luleå, är den normala uppsägningstiden nuförtiden mellan 12 och 18 månader men det är länge för Sören Lejon, Hyresgästföreningens ordförande i Luleå:

– En normal uppsägningstid på max ett halvår hade varit rätt och riktigt, säger han till P4 Norrbotten.