SCHLAGERFUSKET

Björkman: "Nästan omöjligt att stoppa röstningsrobotar"

1:29 min

Enligt Melodifestivalens producent Christer Björkman strider det inte mot reglerna att använda en "röstningsrobot". Hade det gjort det är det ändå närmast omöjligt att spåra, menar han.

P4 Sjuhärad har idag avslöjat ett avancerat fusk med telefonröstningen i melodifestivalen.

Personer bakom ett bidrag i en av de senaste årens festivaler har betalat för att låta en dator automatrösta flera tusen gånger på bidraget.

Avslöjandet har väckt starka reaktioner, men förfarandet bryter inte mot några regler. Däremot tycker Christer Björkman att det är oetiskt.

– Det är inte mot regelverket att rösta många gånger. Det vi egentligen bara tittar på är att man inte sätter det i system, och att man åtgärdar det.

– Om man använder en sådan här robot och använder olika abonnemang - då är det nästan omöjligt för oss att spåra.

Aftonbladet visar idag i en genomgång att två och ett halvt tusen röster hade kunnat vara skillnaden mellan att åka ur eller gå vidare för flera artister under de senaste åren.

Personen som programmerade röstningsdatorn säger att han dessutom har hört rykten om köpta röster vid flera tillfällen. Bland annat att skivbolag skulle ha anlitat callcenter att ringa på bidrag. Det stämmer inte, hävdar Christer Björkman.

– Det är inte så. Jag tror att de som gjort det här är de första, och jag tror att de ska titta på sig själva faktiskt.

Tror du verkligen det? Är det inte lite naivt?

– Nej jag tror inte det. Såpass mycket vet jag om röstningen. Jag vet vilka som röstat mycket, och de är i uteslutande fall enskilda personer.