SCHLAGERFUSKET

SVT ändrar reglerna efter röstningsskandal i Melodifestivalen

1:30 min

SVT höll idag presskonferens med anledning av P4 Sjuhärads avslöjande om robotröstning i Melodifestivalen. Man ändrar nu tävlingsreglerna med omedelbar verkan.

Enligt Melodifestivalens tävlingsregler är det förbjudet att marknadsföra ett bidrag. När det nu blivit känt att personer bakom ett bidrag använt en så kallad röstningsrobot under en tävling har festivalen beslutat att komplettera sina regler.

– Det ska nu även omfatta att köpa röstningsförfaranden. Gör man det blir man diskvalificerad, sa Melodifestivalens Projektledare Maria Ilstedt inför ett stort medieuppbåd vid en presskonferens idag.

– Jag tror att det är bra för det visar att vi agerar.

Med dagens mätverktyg kan arrangörerna dagen efter en tävling gå in och titta närmare på siffror som sticker ut. Kan man då slå fast att det handlar om köpta röster innebär det att bidraget utesluts, enligt de nya reglerna. Men hur en sådan bedömning ska göras är i nuläget oklart.

– Det är en sak vi får se hur vi kan göra. Det är något vi måste jobba på, sa Maria Ilstedt.

Man kommer dock inte att efterforska vilken artist det handlar om.

– Vi vill inte spekulera kring det.

Vid flera tillfällen har det inte skilt så många röster. Hon fick frågan idag hur man ska se på det.

– Det är jättesvårt. Jag tycker att vi ska titta framåt nu.

Har ni anledning att tro att det förekommit tidigare?

– Det vet vi inte. Man vill tro att världen är god. Men vi ska absolut se över det.

När årets tävling är över kommer ledningen sätta sig ner och gå igenom vad man kan göra för att liknande röstningsfusk inte ska inträffa igen. Maria Ilstedt poängterade i dag att Melodifestivalen ska handla om "fair play".

– Det ska vara svenska folket som röstar, säger Maria Ilstedt.

Under dagen valde även Svenska Spel att stoppa allt spel kring melodifestivalen. Men det vill inte Maria Ilstedt kommentera.

– Det är deras beslut. Det är inget jag säger något om.

Se SVT:s presskonferens här.