
Intresset för körsång som friskvård på arbetstid ökar
Intresset för att använda körsång som friskvård och rehabilitering ökar hela tiden. I Östersunds kommun är både ansvariga och anställda mycket nöjda med satsningen på körsång som friskvård.
– Vi ville erbjuda våra anställda andra friskvårdsalternativ än de traditionella, säger Mary Lam Eriksson, på Östersunds kommuns personalavdelning.
Intresset bland de anställda var betydligt större än väntat.
– Det har blivit väldigt populärt och de som kommer från körsången är väldigt energiska och det verkar vara mycket skratt och glädje, säger Mary Lam Eriksson.
Just nu sjunger närmare 70 anställda i Östersunds kommun i tre olika körer antingen på arbetstid på sin friskvårdstimme eller som en del i sin rehabilitering, och körledaren Camilla Karlsson tror mycket på att körsången gör folk friskare.
– Det finns ju så mycket olika ämnen i kroppen som utsöndras, och du får en bättre blodscirkulation och därmed bättre immunförsvar, säger Camilla Karlsson.
Lena Allonen och Carina Otterfalk som jobbar på Östersunds kommun hyllar den nya friskvårdssatsningen.
– När man står och sjunger glömmer man allt annat runt omkring, och när man kommer därifrån så känner man att axlarna har sjunkit tre decimeter. Då mår man bra, säger Carina Otterfalk.
– Man kan komma springandes med andan i halsen och flåsa och tänka att man inte borde ha gått till körövningen idag, men när man kommer igång så försvinner allt det och man sjunger och blir glad och det smittar ju av sig på andra också, säger Lena Allonen.
I den kör för sjukskrivna som finns bland de kommunanställda erbjuds nu även sjukskrivna landstingsanställda att delta, och andra kommuner har också visat intresse för den här metoden. Och körledaren Camilla Karlsson tror att körsång skulle kunna göra mycket för att minska stress.
– Om man använder sig av djupandning finns det många vinster att göra, om man låter det ta tid, säger Camilla Karlsson.