Väst drar in bistånd till Uganda

1:41 min

Tonläget höjs nu mellan ett antal västledare och Uganda sen landet drivit igenom hårda lagar mot homosexuella.

Ett antal europeiska länder har nu dragit in miljoner i bistånd till Uganda men Ugandas  regering  säger att landet inte behöver pengarna. 

– Västvärlden kan behålla sitt bistånd, vi kommer utvecklas utan det, skrev regeringstalesmannen Ofwono Opondo i ett Twitter-meddelande som svar på att ett antal länder nu drar ner sitt bistånd.

Nederländerna drar in allt bistånd till den ugandiska regeringen, men fortsätter ge till olika organisationer. Även Danmark och Norge vidtar nu liknande åtgärder och omdirigerar bistånd på över 100 miljoner kronor.

Sverige har också sagt sig vilja se över biståndet på omkring 250 miljoner kronor, men har ännu inte fattat något beslut. Omkring 20 procent av den ugandiska budgeten stöds av bistånd och den ugandiska shillingen har rasat i värde.

Det är ännu oklart hur hårt Uganda kommer att drabbas av åtgärderna, men även USA, en stor biståndsgivare, har signalerat att den kan dra ner på biståndet som ett svar på lagen, som av Vita huset beskrivs som "avskyvärd". USA:s utrikesminister John Kerry jämförde lagen med Tysklands agerande mot judar på 30-talet och apartheid-systemet i Sydafrika.

Men i Uganda är lagen populär och den tidigare hårt kritiserade president Yoweri Museveni, som suttit vid makten i 28 år, får åter stöd, vilket kan gynna honom inför valet om två år.

Att inte ge vika för Västvärldens hot, att visa på landet oberoende, har blivit en viktig del i spelet kring den nya lagen i Uganda. Oppositionspolitikern Kizza Besigye säger dock att lagen syftar till att flytta fokus från mer känsliga ämnen som korruptionsskandaler eller den ugandiska arméns aktioner i Sydsudan.