Palestinier emot bojkott

2:32 min

Bojkotten av produkter från olagliga israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken, vinner allt större gehör.

Det är till exempel viner, hudvårdsprodukter från Döda havet och frukt och grönsaker som till exempel Europeer avstår från att köpa för att inte bidra till Israels brott mot internationell rätt.

Men många av dem som arbetar i bosättningarna är palestinier och många av dem är emot bojkotten - trots att den syftar till att försvara palestiniernas intressen.

– Jag är emot bojkotten, säger 21-åriga Muhannad, som arbetar på det numera ökända bubbelvattenföretaget Soda Stream på västbanken.     

Soda Stream hamnade i rampljuset när filmstjärnan Scarlett Johansson kritiserades för att hon gör reklam för en fabrik som ligger på ockuperad mark. Enligt 4:e Genevekonventionen är det inte tillåtet för en ockupationsmakt att förflytta den egna civilbefolkningen till ockuperad mark, än mindre att bygga egna industrier där.

Men för de palestinska arbetarna som skulle förlora sina jobb om Soda Stream lade ner fabriken, har fjärde Genevekonventionen mindre betydelse än mat för dagen.

Det är klart att vi är emot bosättningar på Västbanken, men jag har fyra barn och jag har inget alternativ till att jobba här - det är ett bra jobb, säger Mahmoud, det finns inga palestinska fabriker - även om nån palestinier skulle få tillstånd att bygga en fabrik, så är det ingen som vill investera pengar på ockuperad mark, säger han.

Längre österut på Västbanken, nere i växthusen i Jordandalen, där det doftar oregano, timjan, basilika rosmarin ochi mynta - möter jag palestinska Amal som jobbar i bosättningen Naama där hon står och förpackar örter för export till Europa.

– Om ni européer bojkottar örterna från den här bosättningen förlorar jag mitt jobb, säger Amal. Det är klart att jag skulle sluta här i morgon bitti om jag hade ett alternativ, men vad ska jag göra? Min man är sjuk i tjocktarmscancer, han kan inte jobba längre, jag måste försörja familjen, vad ska jag göra? Ta jobb som piga hos en rik palestinsk familj? - det vill jag inte - det är åtminstone ett hederligt jobb, säger Amal, och så doftar det gott här också lägger hon till.