Magnus Thorén ställer ut i Karlstad

11 min

På Thimar Westling galleri i Karlstad kan man nu under några dagar se en utställning av kristinehamnsbördige konstnären Magnus Thorén. Han bor och arbetar sedan många år i Berlin i Tyskland och han tycker det känns bra att nu ha en utställning hemma i Värmland.

- Det är skönt att vara hemma i Värmland, säger Magnus Thorén.

Claes Thimar är en av delägarna till Thimar Westling galleri. Han är mycket nöjd med att Magnus Thorén nu ställer ut hos dem.
- Vi är fruktansvärt glada över att få hem honom, säger Claes Thimar. 

Magnus Thorén bor i Berlin. En stad som han beskriver som vibrerande och spännande rent konstnärsmässigt med sina 20 000 konstnärer. Under de senaste 15 åren har han bott utomlands i Norge, Danmark och Tyskland.

Magnus Thorén tror att de olika länderna har påverkat hans konstnärskap.
- Ja, i hög grad. Det är väl därför jag flyttar. Jag suger väl ut det jag behöver konstnärligt sett.

Tyskland tycker Magnus Thorén har påverkat honom mest.
- Tyskt måleri tycker jag är helt förnämnt, säger han.

Konsten valde honom på något vis tror Magnus Thorén.
- Jag gör vad jag måste göra. Det är nu efter 20 år som det börjar bli riktigt spännande. För nu börjar tekniken och tanken att mötas, säger han.

Han ställer ut målningar i olja.  
- Ett gemensamt tema är att bakgrunden är dunkel och dov. Men inte svart heller, mycket en fylld brunhet i bakgrunden, där allt det där utspelar sig.

Publiken får fritt tolka Magnus Thoréns verk som de vill. 
- Helt öppet. Jag har bara en förhoppning om att bilderna går in i betraktaren, så gott det går. Sen får de fylla det med vad de vill.