Abortmotståndet på frammarsch

I USA hoppas abortmotståndarna vinna flera viktiga segrar under Georges Bushs nya mandatperiod. Och i Storbritannien kan abortfrågan för första gången bli politiskt viktig i det kommande valet.

När Toryledaren Michael Howard tillkännagav att han vill ändra abortlagen så att den bara gäller fram till vecka 20, och inte vecka 24 som nu, väckte det ingen större sensation. Få aborter sker så sent i graviditeten. Men så kom ärkebiskopen av Westminster Cormac Murphey-O’Connors utspel.

– Vi rekommenderar mr Howards politik i väntan på ett fullständigt avskaffande av aborträtten, sa ärkebiskopen som tillade att Labour inte längre nödvändigtvis är det naturliga partiet för Storbritanniens sex miljoner katoliker.

Blairs hustru katolik
För Tony Blair är frågan inte enbart politiskt problematisk. Hans hustru är katolik och själv går han regelbundet i katolska kyrkan. Men Blairs ståndpunkt i abortfrågan är och förblir för.

– Hur mycket jag än ogillar idén med aborter bör man inte kriminalisera en kvinna som under svåra omständigheter fattar det beslutet, säger Tony Blair.

Blair menar också att abortfrågan är upp till den enskilda individens samvete och därför inte bör vara en valfråga. Frågan inför valet blir om Storbritanniens katoliker håller med honom.

Medan abortfrågan länge varit en opolitisk fråga i Storbritannien där både Tory och Labour traditionellt haft både förespråkare och motståndare inom båda partierna, har den varit en mycket tydlig tudelare i amerikansk politik. Den kristna högern med sin kärna av abortmotståndare har varit en mycket viktigt väljargrupp för republikanerna.

Inskränkningar i aborträtten
Under sin första mandatperiod gjorde Bush flera viktiga inskränkningar i aborträtten genom att förbjuda sena aborter och göra det möjligt för enskilda läkare och hela sjukhus att vägra utföra aborter. När han under sin andra mandatperiod väntas fokusera mer på inrikespolitik hoppas abortmotståndarna vinna ännu fler segrar.

Störst hopp ställs till chansen att Bush kan komma att utse en eller flera nya domare till Högsta domstolen. Det skulle skapa en möjlighet att upphäva det välkända fallet ”Roe vs Wade” som 1973 slog fast att den amerikanska staten inte kan förbjuda aborter.

25-åriga Norma McCorvey som använde pseudonymen Jane Roe lyckades då överklaga den gällande lagen i Texas som förbjöd aborter om moderns liv inte var i fara. Statsåklagare Henry Wade försvarade delstatens lag men förlorade.

Sedan Norma McCorvey blev frälst i slutet av 1980-talet arbetar hon dock för antiabortlobbyn.

Klyfta melan USA och Europa
Abortfrågan har också många gånger skapat en klyfta mellan USA och Europa. På FN:s kvinnokonferens för några veckor sedan höll abortfrågan på att överskugga allt annat. USA krävde att få med en formulering i slutdokumentet om att kvinnor ”inte har rätt till abort”. Kravet väckte starkt motstånd, inte minst från europeiskt håll, och USA backade till slut.

Abortförespråkarna i USA menar att redan de nu genomförda förändringarna har skapat svåra problem för framför allt fattiga kvinnor som vill göra abort eftersom de nya lagarna många gånger tvingar dem att söka sig utanför delstatsgränsen för att hitta läkare som vill utföra aborten.

I Storbritannien hamnade abortfrågan nyligen i rampljuset av ytterligare en anledning. I Ken Loachs prisbelönta film Vera Drake arbetar huvudpersonen som änglamakerska i 1950-talets England. Filmen väcker starka känslor, inte minst hos den äldre generationen som var med på den tiden då en kvinna med en oönskad graviditet var utelämnad åt mer eller mindre seriösa hjälpare.

Än idag dör omkring 80 000 kvinnor varje år enligt WHO som en följd av illegalt utförda aborter.

Kajsa Boglind-Wierup
kajsa.boglind-wierup@sr.se