Han kräks av Jimmie Åkesson

1:03 min

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson har väckt uppmärksamhet för ett uttalande han gjorde i går kväll på Twitter. Under ett debattprogram med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skrev Eliasson: "J Åkesson i debatt gör att jag kräks".

Eliasson har under förmiddagen fått en JO - anmälan på sig. Anmälaren pekar på att Dan Eliassons uttalande bryter mot regeringsformens krav på myndigheters opartiskhet. Men Eliasson står fast vid sitt uttalande.

– Jag blir väldigt upprörd när någon hävdar synpunkter att alla inte ska samma rättigheter oavsett kön, etnisk ursprung eller sexuell läggning. Och då reagerar jag med kraft. Jag kommer att göra det och jag har gjort det, säger Dan Eliasson. 

Var det på det sättet som du uppfattade Jimmie Åkesson i går?

– Ja, jag uppfattade att vi fick en diskussion om att alla inte har samma rättigheter, en polarisering i samhället, att vi trampar på allt som har byggt det här landet starkt och fint och till för alla. Då reagerar jag och jag hoppas att fler reagerar.

Det var i går kväll under ett debattprogram i tv där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson medverkade som Dan Eliasson reagerade med att skicka iväg en tweet: "normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks! " twittrade Dan Eliasson. Reaktionerna kom omedelbart på twitter. Eliasson följde någon timma senare upp med ytterligare en tweet: "en del tycker att GD ska vara tyst! Passar inte mig. Hatar rasism!"

Dan Eliasson säger att han står fast vid sina ord och att han skulle uttala sig på samma sätt igen i en liknande situation.

Nu är du generaldirektör för Försäkringskassan, och det ställs krav i regeringsformen på opartiskhet och saklighet. Tycker du att det är lämpligt att du uttalar dig på det här sättet då?

– Ja, annars hade jag inte gjort det. Jag har både som enskild och myndighetschef den här åsikten. Jag är fullt medveten om att folk kan ha synpunkter på det här. Men det här är jag, och det här är de värderingar som driver mig. Och som kommer i från mitt hjärta. Jag kommer inte runt det, och då reagerar jag.

Jimmie Åkesson skriver i ett svar att det är oacceptabelt att en generaldirektör uttrycker sig på det sättet och att han måste sparkas. Åkesson hänvisar till att Dan Eliasson twittrar på Försäkringskassans hemsida.

Ekot har sökt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) men han har inte varit tillgänglig för kommentarer.