Massavhopp av barnmorskor från Akademiska sjukhuset

0:28 min

Personalflykten fortsätter från Akademiska sjukuset i Uppsala. Åtminstone 26 barnmorskor har nu sagt upp sig i protest mot att de inte fått högre lön.

Borde barnmorskor och annan vårdpersonal få mer i lön? Kommentera nedan!

-- Det känns som att det är den sista utvägen. Det är inte rimligt att jobba för ingångslön fast man varit färdig barnmorska i flera år och dessutom har erfarenhet av att vara sjuksköterska sedan tidigare, säger barnmorskan Tove Jägerbert som är en av dem som sagt upp sig.

Finns det fler skäl än lönen?
– Vi är oroliga att kompetens kommer att försvinna om inget görs åt löneläget. Redan innan vi skickade ut våra brev med krav har flera barnmorskor valt att jobba på andra ställen.

Vad säger ledningen?
– De har varit beredda att erbjuda ungefär fyra procent i lönepåslag, vilket innebär ungefär 1200-1400 kronor i måndaden.

Som P4 Uppland berättade för ett par veckor sen har runt hundra barnmorskor skrivit på ett protestbrev till sjukhusledningen med krav på lönelyft.

Enligt barnmorskorna har 28 av dem lämnat in avskedsansökningar i går.

Som P4 Uppland berättade för ett par veckor sedan har runt hundra barnmorskor skrivit på ett protestbrev till sjukhusledningen med krav på lönelyft. Man kräver en ingångslön på 30 000 kronor för nyutexaminerade och ett lönepåslag på 5000 kronor i månaden för övriga. Åtminstone 26 av sjukhusets totalt 130 barnmorskor säger nu alltså upp sig eftersom de upplever att deras krav inte möts.

Den tillförordnade sjukhusdirektören Björn Ragnarsson vill inte kommentera i dag.

Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef för kvinnokliniken, blev överraskad av barnmorskornas besked. Hon ser situationen som allvarlig.

– Det kan självklart ha stora konsekvenser om vi förlorar så många barnmorskor. Då måste vi minska verksamheten drastiskt vilket vore en stor olägenhet för Uppsalaborna. Oerhört tråkigt och helt förkastligt för verksamheten. Det här vill vi undvika förstås.

Det pågår just nu en lönerevision på sjukhuset och Masoumeh Rezapour Isfahani kan inte i nuläget svara på huruvida de kan tänka sig att möta lönekraven. På måndag kommer ett möte mellan sjukhusledningen och barnmorskorna att hållas.

– Vi ska göra vad vi kan. Jag hoppas fortfarande på dialog och att kunna hitta en lösning, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.

Vad händer nu?
– Vi står fast vid våra krav och inväntar mötet på måndag, säger Tove Jägerbert.