Landskrona

Färre nya Landskronabor får stöd

1:18 min

Det är färre som har flyttat in till Landskrona som har ansökt om försörjningsstöd. Det visar den första uppföljningen som har gjorts av den hyrespolicy som infördes förra året som går ut på att den som lever på försörjningsstöd inte får teckna hyreskontrakt utan klartecken från socialtjänsten.

I fjol införde Landskrona Stadsutveckling AB som ägs gemensamt av kommunen och ett antal fastighetsägare en omdiskusterad hyrespolicy. Den går ut på att den som lever på försörjningsstöd inte får teckna hyreskontrakt om inte socialtjänsten i Landskrona givit klartecken. 

Målet var att minska inflyttningen av folk som lever på försörjningsstöd till Landskrona där det varit lätt att få lägenhet. Policyn verkar ge resultat. 

– Vi kan se att målsiffran för nya försörjningsstödstagare går i princip ner mot noll, säger Landskrona Stadsutvecklings vd Christian Alexandersson.

Statistiken visar att medan det var 15 nyinflyttade hushåll som ansökte om försörjningsstöd i september förra året, så är det ingen nyinflyttad som ansökt om försörjningsstöd i februari i år. 

Statistiken är räknad på alla hyresvärdar i Landskrona, alltså även dem som inte anslutit sig till hyrespolicyn. Så det går inte direkt att säga att det blivit omöjligt för den som behöver försörjningsstöd att flytta till stan. Men eftersom 14 hyresvärdar inklusive kommunala Landskronahem tillämpar policyn har det naturligtvis blivit svårare. 

Christian Alexandersson tycker att utvecklingen är ett steg i rätt riktning. 

– Vi vet problematiken. Vi kan se att uthyrningspolicyn gör effekt, säger han.  Men det finns mer att jobba med i frågan. 

Uthyrningspolicyn har varit omdiskuterad. Men Christian Alexandersson ser inte några nackdelar med den. 

– Nej egentligen inte för den för också upp de frågeställningarna som många inte vill ha i dagsljuset för en bra dialog, säger han.