Stort stöd för ny namnlag

2:18 min

Förslaget till ny namnlag får stort stöd av remissinstanserna, visar en genomgång som Ekot gjort, men också bland delar av allmänheten.

– Jag tycker att det är jättebra och att det borde gått igenom för länge sedan. Jag gifte mig för inte så länge sedan och vi funderade på att ta båda namnen och det gick inte då så vi fick lotta, säger Constance Bengtsson från Malmö

– Jag tycker det är bra. Det känns mer anpassat efter ett modernt samhälle att man kan få bestämma själv vilket efternamn man vill ha och det kanske blir enklare med integrering också, säger Karin Walfridsson från Stockholm om det utredningsförslag som presenterades förra året.

I dag kan ett par som gifter sig inte slå ihop sina båda efternamn till ett dubbelnamn och vill någon behålla sitt gamla efternamn måste det göras om till ett mellannamn som eventuella barn inte får ta. Men utredningen vill alltså tillåta nya dubbelnamn, liksom att den som vill ska kunna ta efternamn som minst 2000 har, som Ekström och Bergqvist, Den som vill ska också kunna ta sin pappas eller mammas namn med tillägget -son eller -dotter.

Ekot har läst remisserna som visar vad domstolar, och andra myndigheter och organisationer tycker och den överväldigande majoriteten är positiv. Det gör också att justitieminister Beatrice Ask tydligt lutar åt att på sikt lägga fram ett regeringsförslag med ungefär samma innehåll.

– Vi behöver modernisera en del av reglerna, så enkelt är det, säger Beatrice Ask.

Så det här kommer bli regeringens förslag  som du ser det?

– Jag säger inte exakt hur det kommer se ut, men om utredningen varit tydlig och remissinstanserna positiva så kommer vi att ligga nära, i vart fall, detta.

Skatteverket hör till den mindre grupp som vill ha ett par förändringar i förslaget. Exempelvis säger verket nej till att det ska bli gratis att byta förnamn och tycker inte att det ska vara möjligt att behålla nuvarande mellannamn. Den som har ett mellannamn borde i stället automatiskt få det omvandlat till efternamn.

– Vi anser då att det blir lite konstigt. Det blir lätt missuppfattningar vad som är ett efternamn och vad som är ett mellannamn då, säger Per Skogh, rättslig expert på Skatteverket

Ett frågetecken som ett par remissinstanser pekar på är om förslaget gör det möjligt för den som har utländsk bakgrund att bilda nytt efternamn som motsvarar svenska son-namn på sitt eget språk, som bin Hassan eller Hassansson.

När en ny namnlag skulle kunna träda i kraft är inte klart, men tidigast kan det bli en bit in på 2015, enligt Beatrice Ask.