Kinas smog drabbar grannländer

1:47 min

Det är inte bara i Peking och andra kinesiska städer som människor drabbas av Kinas smog med alarmerande nivåer av luftföroreningar. Också grannländer, däribland Sydkorea, påverkas.

– Vi kan inte överleva utan att andas. Jag är så orolig.

Det säger tvåbarnsmamman Jung Hyun Sun, en av många Seoul-bor som nu bär ansiktsmask utomhus. Hon är inte säker på att masken hon bär verkligen hjälper, men hon säger att det är det enda hon kan göra. Vindar från Kina för med sig förorenad luft.

– Nivåerna av damm med små partiklar med bland annat tungmetaller är just nu tio gånger högre än genomsnittet, det säger miljöprofessor Lim Young Wook vid Yonsei-universitetet.

– Vi vet ännu inte exakt varför nivåerna är så höga i år, säger han.

Han räknar upp en lång rad allvarliga sjukdomar som föroreningarna kan orsaka.

Vissa dagar ligger nu Seoul i ett slags brunaktig dimma. Lokala medier är fulla av rapporter om hälsoproblem som sägs orsakas främst av föroreningar från Kina.

En man på en gågata i Seoul, Lim Yoon Seung, bär också en mask, vilken ibland gör det lite svårt att höra vad han säger. Han är djupt orolig över vad bly, kadmium och arsenik som sägs finnas i vindarna från Kina ska göra med hans hälsa. Han anser att multinationella företag med produktion i Kina också har ett ansvar.

Jag frågar Jung Hyun Sun om hon är arg på Kina för föroreningarna, hon svarar att hon inte  ärarg.

– Men Kina borde göra mer för att få ner utsläppen, säger hon.