Omvärldens ton hårdnar om läget i Ukraina

1:24 min

Reaktionerna från omvärlden på händelserna i Ukraina skärps nu snabbt, efter att Rysslands parlament gett president Putin mandat att ingripa militärt i grannlandet. Under natten har dock inte något anfall mot Ukraina genomförts.

Ryska förband på Krimhalvön uppges de senaste timmarna ha avväpnat ukrainska soldater men något större anfall mot Ukraina har ännu inte genomförts, även om parlamentet i Moskva igår gav klartecken till att militärförband ska få sättas in där.

Nyhetsbyrån Interfax säger, med hänvisning till ukrainska försvarsdepartementet, att ryska soldater tagit över en ukrainsk radarstation på Krimhalvön och avväpnat soldaterna där. Samma sak skedde vid en utbildningsanläggning tillhörande Ukrainas flotta. Men annars finns det under natten inga rapporter om ny, större rysk militäraktivitet i östra Ukraina.

Putin och USA:s president, Barack Obama, hade tidigt i natt ett av allt att döma hetsigt 90 minuter långt telefonsamtal. Obama anklagade Ryssland för att bryta mot internationell rätt och uppmanade Putin att dra tillbaka trupperna på Krim till den bas där de får vara. Obama varnade också för att Rysslands politiska och ekonomiska isolering kommer att öka avsevärt om inte interventionen stoppas och Putin omedelbart drar tillbaka de ryska trupperna till sina baser på Krimhalvön.

USA:s utrikesminister John Kerry gick ett steg längre i sina ordval och sa att Rysslands invasion och ockupation av Ukraina kommer leda till långtgående och varaktiga konsekvenser för Ryssland.

När FN:s säkerhetsråd sent i går kväll svensk tid hade krismöte så krävde USA:s FN-ambassadör Samantha Power stopp för rysk inblandning i Ukraina. Flera andra länder framförde liknande krav.

I Ukraina framträdde den tillförordnade presidenten Oleksandr Turttjinov med ett tv-tal till nationen och proklamerade allmän mobilisering av hela den ukrainska krigsmakten. Krim är dock i praktiken redan i händerna på en ryskvänlig regionsregering, den stora frågan nu är om president Putin kommer att ge sina styrkor order att ingripa också i andra områden i östra Ukraina där det bor många ryskspråkiga. I går var det oroligt i flera av de stora städerna där.

Flera länder, med USA i spetsen, hotar med att utebli från de förberedande mötena inför sommarens G8-möte i ryska Sotji.

Efter att Ukraina satt sina militära styrkor i högsta beredskap och vädjat till försvarsalliansen Nato om hjälp, kommer NATO i dag att hålla flera möten med anledning av krisen.

Tidigt i morse enades också bland andra USA, Kanada och Frankrike om att omgående bistå Ukraina med ekonomiska och det man kallar tekniska stödinsatser.