Reinfeldt manar till lugn

2:10 min

– Vi måste alla göra vad vi kan för att lugna ner de känslor som kommer i omlopp, säger statsministern om situationen på Krim. På tisdag ska den militära underrättelsetjänsten informera utrikes- och försvarsutskottet om läget i Ukraina.

– Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar. Det finns naturligtvis sätt att prata med den ukrainska statsledningen och på det sättet lugna ner situationen.

På måndag träffas EU:s utrikesministrar med anledning av situationen i Ukraina. Fredrik Reinfeldt säger att han förväntar sig förhöjt diplomatiskt tyck och en diskussion om landets ekonomi.

– Som alla vet är Ukraina i djupa ekonomiska problem som rimligen måste mötas med någon form av stödpaket, kanske från IMF eller att EU har en roll. Det är i grunden vad den nya ukrainska regeringen behöver diskutera och markera en beredvillighet att gå in i den typen av diskussioner.

I Sverige har försvarsmakten inte höjt beredskapen eller förändrat sin verksamhet med anledning av de ryska trupprörelserna. Ett rimligt övervägande enligt statsministern.

– Den historiska läxan är: möt inte upptrappning med ytterligare upptrappning utan kyl ner och lugna ner. Möt inte våld med ytterligare våld.

På tisdag har riksdagens utrikesutskott och försvarsutskott ett gemensamt extrainkallat möte om läget i Ukraina. På mötet kommer bland annat den militära underrättelsetjänsten, Must, vara representerat. Det säger Urban Ahlin (S) som är vice ordförande i utrikesutskottet.

– Must kallas för att ge information om vad vi vet om de ryska trupprörelserna och om de soldater utan nationsbeteckningar som rör sig på Krim. Det är naturligtvis det vi vill ha svar på, säger Urban Ahlin.