Ukraina/Ryssland

Umeåprofessor: Naturligt att Ryssland är tillbaka

5:00 min

Umeåprofessorn och militärhistorikern Martin Hårdstedt är inte förvånad över Rysslands agerande på Krimhalvön.
- Putin är bara en i raden av ryska ledare som vill ha ett stort Ryssland, säger han. 

Världens blickar riktas nu mot Ukraina och Krimhalvön. Rysslands president Vladimir Putin fick i lördags klartecken från ryska parlamentet om en militär insats i Ukraina, och nu har Ukrainska militärbaser på Krimhalvön belägrats av ryska soldater. P4 Västerbotten bad militärhistorikern Martin Hårdstedt från Umeå analysera krisen.

Varför gör Ryssland så här?

- Det är ett led i att Ryssland vill flytta fram sina positioner. Ryssland har historiskt pulserat i någon sorts femtioårs-cykel de senaste 200 åren. Efter Sovjetstatens fall är man nu tillbaks. Det är inget konstigt att man är intresserad av Krim. Det har varit ett vitalt säkerhetspolitiskt säkerhetsområde ända sedan 1700-talet, så det är ingenting konstigt.

Kommer det att bli krig nu?

- Jag har svårt att se att västmakterna skulle gå i krig, för att Ryssland slår vakt om ett område som på ett så naturligt sätt är ett ryskt intresseområde. Däremot skulle det kunna bli ett lokalt krig, militära insatser på Krim, och konfrontationer mellan ukrainsk och rysk militär. Men inget stort krig. 

Kan Sverige bli indraget i den här konflikten på något sätt?

- Det tror jag inte. På mycket, mycket lång sikt i så fall. Det skulle vara om Ryssland ytterligare började expandera. Ryssland har alltid expanderat i de här riktningarna: Östersjön, Svarta havet, ner mot Medelhavet och österut. De baltiska staterna och Finland ligger i en riktning där Ryssland alltid har stött fram. Och då ligger ju Sverige nära. 

Det finns ju soldater från Västerbotten som deltar i militära uppdrag i utlandet, skulle de kunna bli indragna i den här konflikten?

- Nej, det tror jag inte. De befinner sig framförallt i Afghanistan. Jag tror överhuvudtaget att vi inte ska piska upp vår rädsla för att det här blir något stort. Det här är ungefär en sådan konflikt som Georgien, som vi såg för ett antal år sedan - en konflikt inom det gamla Sovjet. 

Vad kommer hända härnäst?

- Det här kommer vara en lång process.  Det kommer att fortsätta, det här ordkriget. Det kommer att handla mycket om propaganda och retorik. 

- Vissa experter menar att Putin vill tillbaka till Sovjetunionens dagar, och att det här bara är ett första steg, där andra länder, till exempel de baltiska staterna, skulle kunna komma att hotas av rysk invasion. Ligger det något i det?

- Absolut. Ryssland är på väg tillbaks. Man blickar tillbaka på Sovjettiden på ett obehaglig sätt. Ur ett historiskt perspektiv är det ingenting konstigt. Putin är bara en i raden av ryska ledare som vill ha ett stort Ryssland.

Du var med här i P4 Västerbotten i oktober förra året och kommenterade en uppmärksammad rysk militärövning. Då sa du att "Ryssland vill visa att man är tillbaka som en ledande stat i Europa och i världen". Hur förvånad är du över den här utvecklingen som vi ser nu?

- Inte alls förvånad. Det är en naturlig del i en stormakt med så stora resurser som Ryssland, att man vill expandera. Man kan se en 50-årspuls: Totalt kaos efter första världskriget, en av de stora segrarna efter andra världskriget, nedgång under 1970-talet, kollaps Sovjetunionen, och nu pulsen igen. Det är helt naturligt att man är tillbaks.

Vad gör den svenska försvarsmakten just nu?

- Jag tror att man har en viss beredskap. Det man kan fundera på är om det är dags att inte vara i otakt med tiden, som vi alltid har varit. Våra militära och politiska ledare har en del att fundera på kring Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska inriktning. Den här utvecklingen att vi precis har skurit ner vårt territorialförsvar måste man kanske fundera kring.

Om vi ska sammanfatta: Hur allvarlig är den här situationen i Ukraina? Och hur orolig ska man vara över Putins agerande?

- Jag tror man ska vara orolig över Putins agerande, men jag tror inte det kommer leda till ett krig mellan Västeuropa och Ryssland. Jag tror att det är en regional konflikt. Tyvärr kommer det beröra människorna i regionen och jag tror det kommer hetta till mer än det gör nu. Jag tror att vi bara har sett början på den här konflikten.