Så förändrades livet av cancern

25 min

I juni 2012 drabbades Karin Björkegren Jones av aggressiv bröstcancer. Hur hittar man livskraft och meningen med livet i den situationen?

Det är dagen före midsommarafton 2012. I ett rum i Båstad med utsikt över träden på Hallandsås finns yogaläraren och författaren Karin Björkegren Jones från Stockholm. I telefonluren finns också läkaren som meddelar att Karin fått aggressiv bröstcancer.

"Man blir livrädd när man får beskedet, men man är ännu mera livrädd innan man får det. Man har så mycket monster i huvudet. Det är som om man kan ta på ångesten och oron och det som händer i en."

Ett år tidigare var Karin på mammografi och det var helt ok. Men så i början av juni svullnade Karins ena bröst upp, hon hittade inga knölar. Hon sökte på internet och såg att det skulle kunna vara en aggressiv form av cancer och hon sökte vård. 

När hon väl kom till vården fick hon reda på att hon hade täta bröst, täta bröst innebär att man har mycket mjölkkörtlar, berättar Karin Björkegren Jones.

"Täta bröst är svårdiagnosticerade och trots att de visste att jag hade inflammatorisk cancer så syntes inte det på mammografin. Det syntes bara på ultraljudet."

Hälsosam mat, yoga och skrivandet på bloggen "Yoga, mat och meningen med livet" har bland annat hjälpt Karin att hitta livskraft och glädje.