Så svarade Reinfeldt

9:31 min

Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande i Ekot i går om konflikten mellan Ryssland och Ukraina har fått stor uppmärksamhet.

Reinfeldts pressekreterare menar att kommentaren är tagen ur sitt sammanhang, och har både på twitter och i intervjuer hävdat att  ”citatet är lösryckt”.

Därför publicerar vi här hela intervjun som Ekots reporter B-G Bodin gjorde utanför Slottet i går eftermiddag. Vi var många medier som sökte statsministerns kommentar till utvecklingen i Ukraina, och blev hänvisade till platsen av pressekreteraren.

På frågan om hur statsministern anser att Sverige och Europa ska agera, svarar Reinfeldt:

– Vi måste alla göra vad vi nu kan för att lugna ner de känslor som här kommer i omlopp, och jag vet att utrikesministrarna ska träffas i morgon (läs måndag) och det är en lång rad internationella kontakter som nu tas. Man verkar via diplomatin för att lugna ner situationen. Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro i Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar, utan det finns ju i så fall sätt att prata med den ukrainska statsledningen och på det sättet agera för att lugna ner situationen.