VINDKRAFT

Kommunerna ger tummen upp - men samebyar enas om vindkraftsmotstånd

5:06 min

Både Gällivare och Pajala kommun gör tummen upp för den planerade vindkraftparken Lehtirova, precis vid kommungränsen.
Men rennäringen är inte lika förtjust över planerna - i förra veckan träffades de drabbade samebyarna Girjas och Tärendö för att diskutera frågan.

Det är företaget O2 Vindkompaniet som hos länsstyrelsen begärt tillstånd att uppföra 52 vindsnurror mellan byarna Ullatti och Kompelusvaara, som ligger på var sida om kommungränsen.

Den planerade vindkraftparken berör ett vinterbetesområde för Girjas sameby och året-runt-marker för Tärendö koncessionssameby.

I torsdags träffades Girjas ordförande Matti Berg och Tärendös vice ordförande Ove Hallergen för att diskutera fråga - och bägge två befarar att den planerade parken innebär störningar på rennäringen.

- Vi ser oerhört negativt på det här. Det blir så mycket exploatörer här så till slut vet vi inte var vi ska ta vägen, säger Ove Hallergren.

Hur påverkas er renskötsel?
- Det kommer att skära av en stor del av vårt område. Det är viktiga betesområden för oss på våren framförallt, men även under vintern och hösten använder vi dessa marker, säger Hallergren.

Både Pajala och Gällivare kommun ger klartecken för vindkraftparken - i sina remissvar till länsstyrelsen tillstyrker Gällivare kommun projektet utan några som helst invändningar medan Pajala kommun vill ha villkor som tvingar ner bullernivåerna mot naturreservatet Rissavaara

Pajala befarar också viss påverkan på naturen när vindkraftsverken ska byggas.

Men kommunerna berör inte rennäringen överhuvudtaget i sina remissvar.

Evgeny Krakov är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Pajala kommun och han säger att kommunen medverkat till att stoppa Vindkompaniet från att sätta upp vindsnurror i Rissavaara naturreservat - vilket också är till gagn för renskötseln.

Men några samråd med samebyarna har kommunerna inte haft.

- Vår uppgift är inte att ha kontakt med samebyarna, det sköter exploatören. Vi lämnar vårt yttrande utifrån miljömässiga och naturvårdsmässiga faktorer, säger Evgeny Krakov.

O2 Vindkompaniet har i sin miljökonsekvensbeskrivning gjort bedömningen att störningarna på rennäringen blir måttliga, men med ett stort mått av reservation eftersom kunskapsläget är begränsat.

När det gäller byggandet av själva parken så kan störningarna minimeras genom att byggfasen sker på sommaren, menar företaget.

Företaget menar också att gränsstängslet mellan Tärendö och Girjas ska hållas i gott skick för att minska risken för att byarnas renar sammanblandas med varandra.

Men Ove Hallergren är övertygad om vindkraftens negativa konsekvenser för renskötseln.

- Ingenting är till fördel för oss. Om man varit under ett vindkraftverk så vet man hur det låter och surrar. På vintern flyger det omkring stora istappar. Jag kan inte tänka mig att detta är till gagn för rennäringen. Varenda vindkraftverk tar bort betesmarker för oss, säger Ove Hallergren, som också säger att Tärendö och Girjas nu måste jobba ihop mot exploatören.

- Ensamma är vi sårbara, säger han.

Men inte bara rennäringen har kritiska invändningar mot den planerade parken. Naturskyddsföreningen, som i princip är positiva till den gröna energi som vindkraften producerar, menar att det finns höga naturvärden som hotas av vindkraft runt Lehtirova.

Speciellt i den norra delen av den planerade parken finns gamla skogar där Naturskyddsföreningen avråder från vindkraftsetableringar.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio