Därför är Ryssland intresserade av Krim

9:44 min

Flera ukrainska militärbaser på Krim kontrolleras av ryska styrkor och den ukrainska regeringen vädjar om internationellt stöd. I P3 Nyheter med Karlsten hör du rysslandexperterna Oscar Jonsson och Elena Namli förklara varför Ryssland är så intresserade av Krim.

Oscar Jonsson är doktorand i krigsvetenskap vid King's College i London.

– Krim är väldigt viktigt ur ett historisk perspektiv eftersom Krim gavs som en gåva till Ukraina och då som ett bevis på samarbetet mellan Ryssland och Ukraina.

Oscar Jonsson menar att det inte finns någon strategisk vinst för Ryssland att ha en miltärbas på Krim eftersom Rysslands egen kust ligger i närheten.  Men samtidigt är det är viktigt symboliskt att ha kvar kontrollen och det är också därför som Ryssland nu ger sig in i en konflikt.

Elena Namli är professor vid Centrum för Rysslandsstudier och tror att frågan om Krim borde behandlas mer diplomatiskt än militärt.

– Det är ett väldigt skarpt läge just nu och det är viktigt att alla inblandade nu funderar orentligt över vad man säger. Hotet om våld är allvarligt men vi ska komma ihåg att det ännu inte inträffat några strider och nu måste alla jobba för att det inte heller inträffar några stridigheter framöver.

Elena Namli säger att i Ryssland så pratas det inte om att det som nu händer är en militär aktion, utan snarare att rysk miltär finns på plats för att garantera stabilitet för ryssar och för att övervaka utvecklingen av rysk-ukrainskt politiskt samarbete.