Nya bilder genom alternativ tv

2:14 min

Det har aldrig varit en kortare väg från att vara konsument till att själv göra tv. Men det är fortfarande svårt att nå en större publik om man befinner sig utanför de stora bolagen och public service. I Göteborg pågår just nu ett medborgar-tv projekt som vill visa nya bilder av stan. Inspirationen till programmet Göthenburgo hämtar skaparna från annan alternativ tv.

- Det finns ju public service via SVT till exempel. Och så finns det public access, vars renaste form är Youtube där du kan lägga upp vad du vill. Vi vill vara någonstans där dessa två möts.

Jag träffar filmregissören Roozbeh Behtaji under en samtalskväll om tv på teater Skogen i Göteborg. Han är här för att låta sig inspireras, bland annat av redaktören för det amerikanska oberoende programmet Democracy now, som är med på länk.

Roozbeh Behtaji är utbildad på Filmhögskolan i Göteborg. För två år sedan regisserade han den webbexklusiva SVT-serien Bastian. I maj börjar Göthenburgo sändas i Öppna kanalen i Göteborg. Det ett program där professionella medarbetare står för formen och stans invånare för innehållet.

Göthenburgo är ett exempel på det som brukar kallas alternativ tv, en social och konstnärlig rörelse som uppstod i samband med videotekniken och fick genombrott med digitaliseringen.
Även om mediet blivit mer tillgängligt de senaste decennierna är det fortfarande samma tankar som driver rörelsen idag som under 80-talets videoera. Det säger forskaren Linus Andersson, som har doktorerat i ämnet.

- Konstnärer eller medieaktivister vill belysa undersöka eller kritisera mediets möjligheter och begränsningar. Det har handlat om att minska avståndet mellan åskådare och spektakel eller skådespel.

Steget till att göra tv i lilla Öppna kanalen kan tyckas långt. Som mest når den 250 000 göteborgare, men ingen vet hur många som faktiskt tittar. Det är inte viktigt, säger Roozbeh Behtaji. Det viktiga är att programmet görs.

- Det finns väldigt många människor som bor i Göteborg som saknas i traditionell tv. Tanken är att ge människor en plattform att uttrycka sig och berätta om sina egna liv.