Reinfeldts uttalande om Ukraina återgavs korrekt

2:05 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt har delvis olika syn på konflikten i Ukraina  – det stod klart i går i SVT:s Agenda där Bildt vände sig mot ett uttalande Reinfeldt gjort några timmar tidigare. Sedan oenigheten uppmärksammats har höga tjänstemän i Moderaterna försökt göra gällande att statsminister blivit felaktigt återgiven av media – något som inte stämmer.

Så svarade Reinfeldt - Hör hela intervjun

Det hela började i går eftermiddag på slottbacken när Fredrik Reinfeldt mötte media efter en gudstjänst till den nyfödda prinsessan Leonores ära.

När Fredrik Reinfeldt fick frågor om krisen på Krimhalvön kom han själv in på den ryska minoritetens situation i Ukraina:

– Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar. Det finns naturligtvis sätt att prata med den ukrainska statsledningen och på det sättet lugna ner situationen.

Det här uttalandet mötte hård kritik. Bland annat sa professor Wilhelm Agrell att statsministerns köpt president Putins version av sanningen.

Senare på kvällen var utrikesminister Carl Bildt i Agenda och fick frågan om Fredrik Reinfeldts uttalande:

– Jag tror inte att det har varit så mycket rysk minoritetsoro om jag ska vara alldeles ärlig.

Reinfeldt har fel där då menar du?

– I ett längre perspektiv kan det vara så, men jag tror inte att det här har med den saken att göra, svarade Carl Bildt.

När utrikesminstern och statsminsterns oenighet uppmärksammades, bland annat på mikrobloggen Twitter, gick tjänstemän inom Moderaterna ut och hävdade att intervjun med Fredrik Reinfeldt återgetts lösryckt.

Och det trots att citatet som sändes här i Ekot inte klippts utan var hela svaret från statsministern.

Dennis Wedin som är projektledare för sociala medier på Moderaterna skrev exempelvis att citatet som återges är förkortat och lösryckt.

Men i dag är Dennis Wedin inte lika intresserad att förklara vad han menade:

– Jag är jätteledsen, jag är hemma och sjuk och är jättetjock i huvudet, jag kan inte svara på spontana frågor på det sättet.