Svenska nynazister i Ukraina som frivilliga

4:32 min

Svenska nynazister och ultranationalister har rest till Ukraina för att som frivilliga delta i vad de kallar en nationalistisk revolution.

– Anledningen är att våra vänner i framförallt Svoboda som vi känner sen tidigare, och också Högra sektorn, som är nationalister, är i högsta grad inblandade i den här konflikten och revolutionen. Vi vill understödja dem så mycket vi kan både från Sverige och på plats. Vi ser det såklart som väldigt positivt, självklart för Svoboda, men även för europeisk nationalism överhuvudtaget, säger Dan Eriksson, Svenskarnas parti.

Han är en av dem som står bakom en nystartad hemsida som organiserar frivilliga svenska ultranationalister att delta i – vad de beskriver som – en nationalistisk revolution i Ukraina. Bakom hemsidan står ytterligare två välkända ansikten inom svensk extremhöger med kopplingar framförallt till Svenskarnas Parti, före detta Nationalsocialistisk Front.

Nationalistiska och nynazistiska krafter har efter Ukrainas före detta president Janukovytj flykt från makten fått större politiskt inflytande i landet. Det ultranationalistiska, och ofta antisemitiska partiet, Svoboda har fått höga poster, bland annat som vice premiärminister och riksåklagare.

Enligt Dan Eriksson från Svenskarnas parti fanns det i fredags tre svenskar på plats i Kiev och ytterligare sex var på väg. Även ungdomsförbundet Nordisk Ungdom har ett tiotal aktivister på plats för att stödja den ukrainska extremhögern. Bland dem Fredrik Hagberg, som är i Kiev för andra gången. Förra gången han var där höll han ett tal för ultranationalistiska demonstranter där han bland annat sa att en misslyckad revolution kan innebära att man rör sig i samma riktning som Sverige, som enligt honom förfaller på grund av öppenheten för homosexuella, invandrare och flyktingar.

– Vi är egentligen här för att knyta kontakter både med Svoboda och Högra Sektorn. Vi har inget samarbete men vi träffar representanter från båda. Jag är representant här samtidigt som jag har ett tiotal aktivister med mig också. Vi ser ju Europa som en självklar del av vår identitet och om ett europeiskt brödrafolk håller på att resa sig och flytta fram sina positioner så känner vi att det är självklart att vi vill vara där och stödja dem, säger Fredrik Hagberg.

På sociala medier beskriver svenska ultranationalister på plats i Kiev att man samarbetar och tar order av den så kallade Högra Sektorn i Ukraina, en grupp som startades av olika nationalistgrupperingar i början av revolutionen i höstas. Historikern Per-Anders Rudling, expert på europeisk nationalism och ukrainsk nationalism i synnerhet,  beskriver Högra sektorn som en löst sammansatt och högerradikal autonom kampgrupp.

– Ja, Högra Sektorn, det är egentligen en ganska svårdefinierbar, ganska heterogen grupp av organisationer på den radikala högerkanten. De har ofta varit maskerade och burit den svart-röda flaggan som symboliserar organisationen av ukrainska nationalister som var en högerextrem organisation under mellankrigstiden, säger Per-Anders Rudling.

I de svenska ultranationalisternas upprop för så kallade ”ukrainafrivilliga" beskrivs initiativet som en civil hjälpinsats, samtidigt som man klargör att man kommer att använda sig av rätten till självförsvar om våldsamheter skulle utbryta. Alex Bengtsson, vice vd på antirasitiska stiftelsen Expo, tror att några av svenskarna som åkt till Ukraina har gjort det för att slåss.

– Man ska ju veta det att ett par av de här personerna som är nere är ju människor som verkligen åkt ner dit för att slåss. Det är människor som har ett våldskapital. Ett par utav dem är personer som tidigare har besökt andra likasinnade, exempelvis i Grekland och stöttat Gyllene Gryning och det finns också någon utav dem där nere som vi vet hade planer på att åka ner till Syrien för ett tag sen för att då bistå Assad-regimen, säger Alex Bengtsson på Expo.

Säpo vill inte ställa upp på en bandad intervju men meddelar i ett mail att man inte vill gå in på vilka bedömningar som gjorts när det gäller svenskar som har rest till Ukraina.